16 Eylül 1999 21:00

Yılda 1 milyon işçi kapı önüne konuluyor

Son 9 yılda 9.5 milyon işçinin işsiz kaldığı Türkiye'de, işten atmaların başlıca nedenleri, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, özelleştirme ve esnek çalışma.

Paylaş
Yılda 1 milyon işçi kapı önüne konuluyor
İşsizliğin sosyal bir yara olduğu Türkiye'de, son 9 yılda 9.5 milyon işçinin işinden olduğu belirtildi. İşten atmalarda ilk üç sırayı inşaat, tekstil ve büro işkolları geliyor. İşten atılma nedenleri arasında en başta sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, özelleştirme, kıdem tazminatı yükünden kurtulma ve esnek çalışma uygulamaları yer alıyor.
Ekim ayında yapılacak olan Petrol-İş Sendikası'nın 23. Olağan Genel Kurulu için hazırlanan çalışma raporunda, işten çıkarmaların 1998 yılının ikinci yarısı ve 1999 yılı başlarında belirgin bir artış gösterdiği belirtildi. "Uzakdoğu ve Rusya'daki ekonomik kriz Türkiye'yi de içine alınca ilk yansıma her kriz döneminde olduğu gibi yoğun işten çıkarmalar biçiminde oldu" denilen raporda, hükümetin krizden etkilenen işverenlere verdiği kredinin, işçi çıkarmama koşuluna bağlanmamasının işten çıkarmaları durduramadığı, birçok işverenin kriz bahanesi ile yoğun bir biçimde işçi çıkardığı ifade edildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerinden yararlanarak hazırlanan raporda, işten atılanların işkollarına göre dağılımları da inceleniyor. İşten atmalarda ilk sırada 2 milyon 419 bin 467 kişi ile inşaat sektörü yer alırken, ikinci sırada 1 milyon 199 bin 977 kişi ile dokuma işkolu geliyor. 1 milyon 459 bin 939 kişi ile de büro işkolu, işten atılmalarda sektör olarak 3. sırada yer alıyor. İnşaat, dokuma ve büro işkollarını ise sırasıyla, 590 bin kişi ile gıda, 517 bin kişi ile konaklama ve eğlence yerleri işkolu, 317 bin 173 kişi ile petrokimya ve lastik sektörü, 275 bin 806 kişi ile çimento, 192 bin 344 kişi ile kara taşımacılığı, 102 bin 568 kişi ile tarım, orman ve balıkçılık işkolları izledi. Petrol-iş Sendikası'nın raporuna göre, işten atılma nedenleri arasında, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, özelleştirme, ekonomik kriz dönemlerinde kıdem tazminatı yükünden kurtulma isteği ile esnek çalışma uygulamaları başta geliyor.
ÖNCEKİ HABER

Artçı sarsıntılar sürüyor

SONRAKİ HABER

OLEYİS'ten işten atmalara tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...