16 Eylül 1999 21:00

Genelkurmay PKK'yi samimi bulmadı

Genelkurmay Başkanlığı, PKK'nin, Öcalan'ın "silah bırakma ve sınır dışına çekilme" çağrısına uyarak, geri çekilmeye başlamasını samimi bulmadığını bildirdi.

Paylaş
Genelkurmay PKK'yi samimi bulmadı
Genelkurmay Başkanlığı, PKK'nin, Öcalan'ın "silahlı mücadeleye son verme ve güçlerini sınır dışına çekme" çağrısına uyarak, geri çekilmeye başlamasını samimi bulmadığını bildirdi.
Kuzey Irak'a çekilme faaliyetlerinin, PKK'nin her kış dönemi öncesi uyguladığı bir faaliyet olduğunun savunulduğu Genelkurmay değerlendirilmesinde, "Tüm teröristlerin silahlarını bırakarak Antiterör Yasası'ndan istifade etmeleri gerekir" ifadesine yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın "Ağustos 1999 Ayı Terörle Mücadele Değerlendirmesi"nde, "terörle mücadelede sağlanan istikrarlı başarının" ağustos ayında da devam ettiği ifadelerine yer verilirken, PKK'lilerce gerçekleştirilen olaylarda önemli ölçüde azalmalar olduğu ve bu dönemde TSK'nin zayiatlarının da büyük oranda azaldığı söylendi.
Bazı istatistiki bilgilere de yer verilen değerlendirmeye göre, bu yıl ağustos ayında PKK'lilerin silahlı saldırıları, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 86, Temmuz 1999 ayına kıyasla yüzde 91 azaldı.
Genelkurmay Başkanlığı'nın değerlendirmesinde, PKK'nin "Silahlı mücadeleye son verilerek Türkiye terk ediliyor" açıklamasının aksine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "PKK ile silahlı mücadeleyi kararlılıkla ve başarı ile devam ettirdiği", bunun söz konusu rakamlardan da açıkça anlaşıldığı savunuldu. "Bazı PKK militanlarının Kuzey Irak'a çekilme faaliyetinin örgütün her kış dönemi öncesi uyguladığı bir faaliyet" olduğu ifade edilen değerlendirmede, şu hususlara yer verildi: "Bu yılki değişiklik, çekilmenin bir süre öne alınması ve farklı bir şekilde sunulmaya çalışılmasıdır. PKK'nin Kuzey Irak'a veya başka bir bölgeye gidişi mevcut tehdidi azaltmamaktadır. Terörün tamamen bitmesinin tek şartı, tüm teröristlerin silahlarını bırakarak Antiterör Yasası'ndan istifade etmeleri veya tesirsiz hale getirilmeleridir."
Öcalan: 'Yeni sürece hazırlanıyoruz'
PKK Başkanlık Konseyi üyelerinden Osman Öcalan, silahlı mücadeleyi bıraktıklarını, ancak bunu Türkiye'nin isteği doğrultusunda yapmadıklarını belirtti. Osman Öcalan, "Güçlerimizi yeni sürece hazırlıyoruz. Bu bizim planlı çalışmamızdır. Devlet çözüm için tedbir alarak adım atmalı" dedi.
'Silahı daha önce bırakmalıydık'
Aylık Özgür Halk dergisinde yayınlanan röportajda, Osman Öcalan, silahlı mücadelenin geçerliliğini yitirmediğini ifade etti.
Siyasal mücadeleyle sonuç almanın koşullarının "şu anda" bulunduğunu savunan Osman Öcalan, "İşte böyle bir durumda yaşanan kilitlenmeyi açmak için silahlı mücadele hayatı bir gereklilik olmaktan çıkmıştır. Silahlı mücadeleyi durdurmamızın nedeni budur. Silahlı mücadelenin durdurulduğu, şiddetin olmadığı bir ortamda başta küçük, giderek hızlanan ve bir demokratik cumhuriyet esprisiyle sonuçlanan çözüme ulaşmak mümkündür" dedi. Öcalan, PKK'nin ortaya atılan çözüm önerilerini görmezden gelip silahlı mücadelede diretmesi halinde yenilmeyeceğini, ancak anlamsızlaşacağını öne sürdü. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da barış hamlesi geliştirdiğini, infaz edilmesi halinde ise PKK'yle kimsenin baş edemeyeceğini iddia eden Öcalan, "1993 ve 1994 yıllarında sorunun ele alınıp çözülmesi gerekirken, biz biraz da savaşta 4-5 yıl daha tekrar ettik. Ancak silahları devlet bırakmamızı istediği için bırakmadık. Güçlerimizi yeni sürece hazırlıyoruz. Bu bizim planlı çalışmamızdır. Devlet çözüm için tedbir alarak adım atmalı" diye konuştu.
Osman Öcalan, silahların susması için tüm tedbirleri alacaklarını, ancak bir çözüm üretilememesi durumunda ise kendilerinin PKK olarak değil, farklı organların çeşitli yolları deneyebileceğini belirtti. Diğer Kürt örgütlerine çatan Öcalan, silahları bıraktıkları için kendilerini eleştirmeye hakları olmadığını savunarak, "Bizi eleştirenlerin PKK'den daha fazla geçmişi var. Ancak liderlerinin ismini bile sorsanız, kimse bunları bilmez. PKK Türk devleti şahsında NATO'yla savaştı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Aymazlık isyan ettirdi

SONRAKİ HABER

Devlet, Göktepe ailesine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa