16 Eylül 1999 21:00

Barak yeni tezgâh peşinde

İsrail Başbakanı Barak, Siyonist politikadan ödün vermiyor. Filistin ile görüşmelerini sürdürürken, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerini geliştirme sözü verdi.

Paylaş
Barak yeni tezgâh peşinde
İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin heyetleriyle yaptığı görüşmelerde 'barışçı lider' rolünü oynamasına karşın, ülkesinin gelenekselleşmiş Siyonist politikalarından ödün vermeye niyetli görünmüyor.
Filistin ile nihai statü görüşmeleri sürdürmekte olan Barak, İsrail'in yıllardır işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da en büyük Yahudi yerleşim yerini geliştirme sözü verdi. Barak'ın Maaleh Adumim yerleşim yerini ziyaretinin, Yahudi yerleşimcilerden gelebilecek tepkileri de yatıştırmayı amaçladığı belirtiliyor. Ehud Barak, Kudüs'ün doğusundaki yerleşim yerinde yaşayan halka, yeni hükümet olarak, İsrail devletini güçlendirmeye ve Maaleh Adumim'u takviye etmeye devam edeceklerini söyledi. Barak, yerleşim yerindeki yapımı süren binalarla ilgili olarak, "İnşa edilen her bina, her zaman İsrail devletinin bir parçası olacaktır" diye konuştu.
'Misilleme' hazırlığı
İsrail-Filistin arasındaki görüşmelerde ana gündem maddeleri arasında olan Filistinli mültecilerin geriye dönüşü konusunda ise her iki taraf da hazırlık yapıyor. İsrail'in, Filistinli mültecilerin haklarına karşılık masaya Arap ülkelerinden göç eden Yahudilerin haklarını getirerek misilleme yapmayı planladığı belirtiliyor. İsrail devletinin 1948'de kuruluşu sırasında evlerinden ayrılan yaklaşık 3.5 milyon mültecinin evlerine dönmesine İsrail, nüfus dengesini tehlikeli derecede değiştireceği endişesiyle kesinlikle karşı çıkıyor. İsrail, mültecilerin geride bıraktıkları malları için tazminat ödeyerek sorunu çözmeyi planlıyor. Milyarlarca dolar tutması beklenen tazminatı karşılayabilmek için de Arap ülkelerinden İsrail'e göç eden ya da etmek zorunda bırakılan Sefaradi Yahudilerinin geride bıraktıkları mallar için tazminat talebini gündeme getirmeye hazırlanıyor.
Filistinli yetkililer ise böyle bir konunun nihai statü görüşmeleri sırasında masaya getirilemeyeceğini belirterek, "Bu konuyu Mısır, Fas ya da Cezayir ile görüşsünler" görüşünü dile getirdiler.
Filistinliler mücadele edecek
Palestine Times dergisinin haberine göre, Filistinli mülteciler haklarını arayabilmek için örgütleniyor. Ramallah'da iki gün süreyle yapılan "Filistinli mültecilerin evlerine dönmeleri mümkündür, yasaldır ve gerçek barışa giden yoldur" konulu konferansta, mültecilerin İsrail yönetimi altındaki evlerine dönmelerinin mümkün olduğu sonucuna varıldı. Konferansta, İsrail nüfusunun yüzde 78'nin İsrail topraklarının yüzde 15'inde oturduğuna dikkat çekilerek, mültecilerin yer olmadığı için geriye dönemeyecekleri iddiasının doğru olmadığı belirtildi. 500 Filistinli mültecinin ve çok sayıda derneğin katıldığı konferansta, Filistinli mültecilerin BM Güvenlik Konseyi tarafından da tanınan evlerine dönüş haklarını almak için mücadeleyi sürdürmeleri kararı alındı.
FHKC yöneticisine izin
Bu arada Barak hükümeti, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC)'nin iki numaralı ismi Ebu Ali Mustafa'nın Filistin topraklarına dönmesine izin verdi. İsrail radyosu, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin Genel Sekreter Yardımcısı Ebu Ali Mustafa'ya dönme izninin Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın isteği üzerine verildiğini bildirdi. Radyo, İsrailli yüksek düzey yetkililere dayanarak verdiği haberde, Ebu Ali Mustafa'nın dönmesinin Filistinliler arasında barış sürecini destekleyenlerin sayısının artmasını sağlayacağını öne sürdü. Mustafa'nın Filistin'e ne zaman döneceği belirtilmedi. Benjamin Netanyahu hükümeti zamanında, "terörist eylemlerde bulunmaya devam edeceği" suçlamasıyla Ebu Ali Mustafa'nın Filistin topraklarına girişi yasaklanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Çingene'ye yardımda da ayrım

SONRAKİ HABER

Bombalı saldırılar durmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa