15 Eylül 1999 21:00

Ölüm koalisyonu!

Depremden büyük zarar gören Yalova'da yıkılan binaları yapan MHP ve ANAP yöneticilerine zarar gören evlerin ve okulların onarım işleri verildi.

Paylaş
Ölüm koalisyonu!
Marmara Bölgesi'nde büyük bir felakete yol açan depremin ardından, yıkılan yapılar ile ilgili soruşturmalar genişledikçe, hükümet ortağı partilerin pislikleri de ortalığa saçılıyor. DSP-MHP ANAP hükümeti ise, sorumluların üzerine gitmek şöyle dursun, binlerce kişinin ölümünden sorumlu olan parti il yöneticilerine yeni devlet işleri vererek, rant sağlıyor. Yalova'da okulların onarımı, ihale açılmasına bile gerek duymadan, ANAP ve MHP yöneticilerinin müteahhitlik şirketlerine verildi. Bu şirketler arasında depremde yıkılan çok sayıda binayı yapan şirketler de yer alırken, yetkililerin özrü kabahatlerinden büyük oldu: "Bu şirket, bugüne kadar okul, hastane ve sağlık ocağı gibi birçok devlet ihalesi almıştı."
Üçlü tezgâh
Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı deprem yıkımına ilişkin suç dosyalarını açıkladıkça, binlerce insanın ölümüne neden olan enkazın sorumlularının "siyasi parti koalisyonu" olduğu ortaya çıkıyor. DSP-MHP-ANAP koalisyonu, Yalova'da depremde ölüme sebebiyet verdikleri için haklarında tutuklama kararı verilen yöneticilerine, depremde zarar gören okulların onarım işini, ihalesiz, telefon direktifleriyle verdiği belirlendi. Koalisyonun kirli yüzünü ortaya çıkaran ihale trafiği şöyle: Yalova'da depremde hasar gören resmi binaların onarım işi, MHP'nin elinde olan Bayındırlık Bakanlığı tarafından ANAP'lı yöneticilere, DSP'nin elinde olan Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da MHP'li yöneticilere verildi. Bu ihalelerien bir özelliği ise, "telefonla ihale usulünün uygulanması" oldu.
İl başkanlarının da aralarında bulunduğu ANAP ve MHP il yöneticileri, ihalenin kendilerine telefonla bildirildiğini, kendilerinin bir talebi olmadığını itiraf ettiler. Müteahhit ve mühendis olan ANAP ve MHP yöneticileri, daha önce devletten iş aldıkları için kendilerinin seçilmiş olabileceğini de söylediler.
Yaptıkları binalar yıkıldı
Koalisyon ortağı partilerin tezgâhı ile ihalesiz devletten okul onarım işi alanlardan biri de ANAP'lı Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Birol Aslan. Yalova Mühendislik Limited Şirketi'nin sahiplerinden olan Birol Aslan'a ihale verildiğinde Yalova Cumhuriyet Savcılığı Aslan hakkında "ölüme sebebiyet verme" suçundan soruşturma yürütüyordu. Savcılık dün, sorumluluğunu üstlendiği konutlarda deprem sırasında çok sayıda ölüm yaşanması nedeniyle süren soruşturma sonunda, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan Aslan hakkında tutuklama kararı verdi.
Özrü kabahatinden büyük
Birol Aslan'ın partisinin ortağı olduğu DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti ise, sorumluları cezalandırmak yerine, ödüllendirmeyi tercih etti ve Aslan'a deprem nedeniyle zarar gören Yalova Lisesi'nin onarım işi 40 milyar lira bedelle ihalesiz verildi.
Yetkililer, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, "özrü kabahatinden büyük" dedirtecek sözler sarf ettiler. Birol Aslan'a okul onarım işi verilmesini gerekçelendirmek için yapılan açıklamada, Birol Aslan'ın şirketinin daha önce de okul, hastane ve sağlık ocağı gibi işleri yaptığı ifade edildi.
MHP'li de aynı durumda
Yalova'da devletten telefonla ihale alan bir başka şirket de MHP İl Başkanı Erol Tatar'ın sahibi olduğu Ayça İnşaat. Yalova'da yaptığı tek ev depremde yıkılan Erol Tatar, bu evin yıkılması sonucu ölen 10 aylık bebek Beril Çevik'in babasının başvurusu üzerine yargılanıyor. Beril'in babası Levent Çevik'in suç duyurusu sonucu Cumhuriyet Savcılığı bilirkişi atadı. Bilirkişi Ünlem Üstel, mahkemeye sunduğu raporda, "İnşaat yapımında gerekli kurallara uyulmadığı görülmüştür" dedi. MHP İl Başkanı Erol Tatar, hakkında düzenlenen ve savcılığa verilen bu rapora rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2 trilyon lira karşılığı 40 okulun onarım işinden en büyük payı kaparak, 3 okulun onarım işini aldı.
Öte yandan, depremin ardından Yalova Cumhuriyet Savcılığı'nın açtığı soruşturma sonucunda, "tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu birden fazla ölüme sebebiyet vermek" suçundan hakkında gıyabi tutuklama kararı olan DYP'li eski belediye meclisi üyesi Baydur Bilen, Mehmet Nuray Tozlu, Veli Göçer, Kenan Baş, Fatma Şen, Asiye Çağlar ve Osman Küçük tutuklanarak, Bursa Cezaevi'ne konuldu. Bursa E Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve Veli Göçer'in Çınarcık ve Kocadere'deki dava dosyaları da birleştirildi.
ÖNCEKİ HABER

Star Wars ekimde geliyor

SONRAKİ HABER

Dünyada depremi haber veren

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...