15 Eylül 1999 21:00

Kararlılık kazandırdı

Emek Platformu'nun çağrısıyla ülke çapında 13 Ağustos'ta yapılan genel greve katıldıkları için işten atılan 8 işçi geri alındı.

Paylaş
Kararlılık kazandırdı
Emek Platformu'nun çağrısıyla ülke çapında 13 Ağustos'ta yapılan genel greve katıldıkları için işten atılan 8 işçi geri alındı. Bunun üzerine, Kristal-İş Sendikası üyesi 2100 işçinin çalıştığı Şişe-Cam'a bağlı Trakya Cam Sanayii, Trakya Oto Cam ve Kırklareli Cam fabrikalarında üretimi durduran işçiler, eylemlerine son verdi.
Trakya Cam Sanayii'nde çalışan 8 işçi 13 Eylül Pazartesi günü, 13 Ağustos genel eylemine katıldıkları için tazminatsız ve bildirimsiz olarak işten atılmışlardı. Arkadaşlarının işten atılmasına tepki gösteren Trakya Cam Sanayii işçileri, üretimi durdurmuştu. Jandarmanın üretimi durduran işçileri cop kullanarak fabrikadan çıkarması ve 10 işçinin yaralanması üzerine direniş, Trakya Oto Cam ve Kırklareli Cam Sanayii işyerlerine de sıçramıştı. İşten atmalar ve jandarma saldırısı Kristal-İş'e bağlı diğer işyerlerindeki işçilerin ve pek çok sendikanın da tepkisine yol açmıştı.
Sendika yetkilileri ile işveren temsilcilerinin önceki gece yaptıkları görüşmeler olumlu bir şekilde sonuçlandı. İşten atılan 8 işçi geri alındı. Ancak bu işçiler, sözleşme gereği, 15 gün işe gelmeme ve 15 günlük ücretlerinin kesilmesi ile cezalandırıldı. Anlaşma üzerine işçiler, 23.00-07.00 vardiyasından itibaren normal şekilde çalışmaya başladılar. Gelişmelerle ilgili gazetemize açıklama yapan Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci, 13 Ağustas'ta Emek Platformu'nun düzenlediği genel eyleme buradaki katılımın kitlesel olduğunu, işverenin bu durumu çekemediğini söyledi. Bağçeci, "İşveren masa başında herhangi bir uzlaşma olmamasına rağmen yemekhaneyi taşerona verdi. Halbuki sözleşmede işyerlerinde sürekli ve daimi işlerde taşeron çalıştırılamaz diye bir hüküm vardı. İşveren bu hükmü çiğnedi. Bu nedenle taeronlaştırmaya karşı eylem yaptık. İşveren de bu eylemleri ve 13 Ağustos'ta eylem yapan arkadaşlarımızı attı. Biz de buna karşı eylem yaparak arkadaşlarımızı geri aldırdık" dedi. Bağçeci, örgütlü oldukları diğer Şişecam işyerlerinde birçok birimde taşeron işçi çalıştırıldığını belirterek, "Buradaki sorunlar çözülürse, biz yemekhane konusunda masaya otururuz" diye konuştu.
Bu arada DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, Trakya Cam Sanayii işçilerinin işten çıkarılmasına tepki gösterdi. Tokmak, yaptığı açıklamada, "Felaketleri bile fırsat sayan bu sakat anlayış en son kendisini Lüleburgaz'da gösterdi" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Hastane değil, enkaz

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılar MHP'li kadrolaşmaya tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...