14 Eylül 1999 21:00

Ankara'yı getirin bize!

"Nasıl sakin olabilirim! Bir aydır sokaktayız. Biraz elimizden tutun, yaralarımızı sarın. Yurtdışı bile yardım yaptı. Ankara'yı getirin bize."

Paylaş
Ankara'yı getirin bize!
Sibel Hürtaş - Muzaffer Özkurt
Devlet Bakanı Hasan Gemici, dün Gölcük'e yaptığı ziyarette, halkın tepkisiyle karşılaştı. "Sakin olun" uyarılarına rağmen içini döken bir depremzede, "Nasıl sakin olabilirim! Bir aydır sokaktayız. Özel makam arabalarıyla geliyorlar, 'Yol açın, yol açın' diye geziyorlar burada. Biraz elimizden tutun, yaralarımızı sarın. Yurtdışı bile yaptı. Ankara'yı getirin bize" diye bağırdı. Daha sonra depremzedelerin sorunlarını dinleyen Bakan Gemici, kimine çadır, kimine kalas vaat etti. Gemici, artan eleştiri ve şikâyetler karşısında zaman zaman şıkıştı, öfkelendi, kimi zaman da "Yanlış yere gitmişsiniz" diye halkı azarladı.Devlet Bakanı Hasan Gemici, önceki gün Gölcük Kriz Merkezi'ne gelince, halk da dertlerini anlatmak için Kriz Merkezi'ne birikti. 45 yaşındaki depremzede Güzide Hanım, Gemici ve yanındakilere, "Siz niye yardım etmiyorsunuz, şimdiye kadar nerelerdeydiniz?" diye bağırdı.
Önce duymamazlıktan gelen yetkililer, daha sonra kolonya ve su yetiştirerek, "Sakin ol" uyarısı yaptılar. Ancak, bir aydır sokakta kalmaktan ve sorunlarına çözüm bulunmamasından bunalan Güzide Hanım'ın, ne sakinleşmeye ne de susmaya niyeti vardı.
'Sakin olamam'
"Nasıl sakin olabilirim, bir aydır sokakta kalıyoruz. Ankara'yı buraya getirin. Özel makam arabalarıyla geliyorlar. 'Yol açın, yol açın' diye geziyorlar burada. Biz onlara oylarımızı verdik, onlar nasıl böyle yaparlar" diyen Güzide Hanım, gelen bakanların, milletvekillerinin ve diğer yetkililerin bir bakıp gittiğini söyledi. "Biraz elimizden tutun, yaralarımızı sarın" diyen Güzide Hanım, kendilerine bir baş sağlığı bile dilenmediğini dile getirdi. Yurtdışından gelen yardımları hatırlatan Güzide Hanım, "Sakin olun" uyarılarına rağmen konuşmayı sürdürdü ve "Ankara'yı getirin bize. Sakin olamam, ben sakin değilim, artık olamam da bundan sonra" dedi.
Gemici yanıt veremedi
Kriz Merkezi'ne gelen tek depremzede Güzide Hanım değildi. Ortak dertleri "devletin ilgisizliği" olan 50'ye yakın depremzede, sorularına yanıt aramak için Kriz Merkezi'nde toplanmıştı. Depremzedelerden biri Bakan Gemici'den çadır istedi, Gemici "Verilir" dedi.
Başka bir depremzede, "Ölülerimiz az gösteriliyor" dedi, Gemici "Yok öyle şey" yanıtı verdi. Depremzedelere yardım için gelen bir gönüllü, çadır kurabilmek için kalas istedi, Gemici "Alırsınız" dedi. Gemici, uzun süre kısa yanıtlarla geçiştirmeye çalıştı eleştirileri. Bir başka gönüllü, devlet mekanizmasının işlemediğini söyleyince, Devlet Bakanı Gemici tarafından "Niye yanlış yere gidiyorsunuz?" diye azarlandı.
Depremzedeler ikna olmadı
Devlet Bakanı Gemici, depremzedelerin birçoğunun eleştirisi karşısında, "Ben hiç kırmızı plaka ile gelip kimseye yol açın diye bağırmadım" diye kendini savunmaya çalıştı. Sonra da yaptıklarını anlatarak, kendini ve hükümetini kurtarmaya çabaladı ve bölgeye Bolu'dan itibaren 110 bin çadırın kurulduğunu, kimsenin dışarıda kalmadığını, ölü sayısının ise tam söylendiğini ve hasar tespit çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu anlattı.
Kriz Merkezi'nde toplanan depremzedeleri Gemici'nin yanıtları ikna etmedi. Ölü sayısının sadece Gölcük'te 15 bini bulduğunu söyleyen depremzedeler, sağ kalanların da sokakta yaşamaya çalıştığını anlattılar. Depremzedeler, resmi rakamlarda Gölcük genelinde 4650 olan ölü sayısının düşük gösterilmesini de eleştirdiler.
'Hiçbirine inanmıyoruz'
Devlet Bakanı Gemici'nin "Neden çadırkentlere gitmiyorsunuz?" diye sorduğu depremzedeler, yanıtı hemen verdiler: "Polis bile ortada yok. Mallarımızı kim koruyacak?"
Birçok depremzede de, Gemici'nin konuşmasını bir köşede sessizce dinledi. Çadır alamadığı için hasarlı olan evinde kalmak zorunda bırakılan İbrahim Ark adlı depremzede de bunlardan biriydi. Bölgede hiçbir faaliyetin olmadığını, bakanın söylediklerini ise inandırıcı bulmadığını belirten İbrahim Ark, "Ordan geliyor, burdan çıkıyor. Dediklerinin hiçbirine inanmıyoruz. Yapsalardı şimdiye kadar yaparlardı" dedi.
Emekli Astsubay Cemil Soyer ise başka bir ev kiralamak zorunda kalmış. O bile Devlet Bakanı Hasan Gemici'nin söylediklerini inandırıcı bulmuyor. Emekli asker Cemil Soyer, "Yapanlar gözüküyor işte, inşallah şimdi söylenenler yapılır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sesimize kulak verin!

SONRAKİ HABER

Adapazarı'nda öfkeli sessizlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...