14 Eylül 1999 21:00

ABD'den yeni Irak raporu

ABD'nin Yakındoğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Martin Indyk, Washington'ın Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

Paylaş
ABD'den yeni Irak raporu
ABD'nin Yakındoğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Martin Indyk, Washington'ın Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına kesinlikle karşı olduğunu söyledi.
Indyk, ABD'nin hazırladığı yeni Irak raporunun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, Washington'ın, Kuzey Irak'la ilgili gelişmelerde Türkiye'yle birlikte hareket ettiğini belirtti. Indyk, Türkiye'den çekilmekte olan PKK'nin Kuzey Irak'taki faaliyetleri konusundaki bir soruya şu yanıtı verdi: "PKK'nin Kuzey Irak'taki mevcudiyeti bizim için her zaman bir endişe kaynağı oldu ve bu endişe sürmekte. Ancak PKK'nin Kuzey Irak'taki faaliyetlerine karşı Türkiye, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile birlikte çalıştık ve inanıyoruz ki bu çabalar PKK'nin Kuzey Irak'taki faaliyet düzeyinin düşürülmesinde olumlu sonuçlar verdi.
Ancak bu, arazinin de özelliklerinden dolayı devam eden zor bir sorun. Yine de IKDP, IKYB ve Türk kuvvetlerinin koordine çabalarıyla bu konuda sonunda başarıya ulaşılacak. Ama bu biraz zaman alacak."
'ABD Kürt devletine karşı'
Indyk, Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulmasına ABD'nin nasıl baktığının sorulması üzerine, Washington'ın kesinlikle Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu ve Irak topraklarında herhangi bir ayrı devletin kurulmasına karşı olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Indyk, "Irak'ta Saddam Hüseyin rejimini değiştirmeye çalışırken iki konuya dikkat ediyoruz. Bunlardan birincisi, bu yöndeki girişimin Irak'ın içinden gelmesi, ikincisi de Irak'ın bölünmemesi. Irak'ın toprak bütünlüğü hususu da zaten KDP ile KYB'nin geçen yıl imzaladığı Washington anlaşmasının temel hükümlerinden biri" diye konuştu.
Türkiye'nin rolü
Martin Indyk, ABD ile Türkiye arasında Başbakan Bülent Ecevit'in ay sonunda yapacağı ziyaret sırasında Irak konusunun da ele alınacağını belirterek, şunları söyledi: "Irak'ın kuzey komşusu olan ve oradaki gelişmelerle yakından ilgilenen Türkiye ile süregelen bir diyaloğumuz var. Kuzey Irak üzerindeki uçuşa yasak bölgenin denetlenmesinde Türk hükümeti ve silahlı kuvvetleriyle yakın çalışma halindeyiz. Bu çalışmanın, Başbakan Ecevit ile danışmanlarımızın buraya yapacağı ziyaret sırasında da süreceğini umuyoruz. Çünkü Irak, hem ABD, hem Türkiye için önemli bir konu ve Irak'taki istikrarsızlıktan Türkiye de rahatsızlık duyuyor." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Denktaş: 'Biz hazır değiliz'
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ABD Başkanı Clinton'ın yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi Alfred Moses ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs Koordinatörü Tom Weston ile 24 saat içinde ikinci kez olmak üzere kahvaltıda yeniden bir araya geldi. Önceki günkü görüşmede "üçlü egemenlik" önerisini ortaya atan Moses'in dün de "müzakere masasına, Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ile garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin yanı sıra Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin de oturmasını" teklif ettiği öğrenildi.
Denktaş, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bizim pozisyonumuzda değişiklik yoktur. Onlar, Rum yönetimine Kıbrıs'ın meşru hükümeti diyen insanları da masaya oturtmak istiyorlar. Bu Rum tarafına 'Şimdiye kadar yürüdüğün yolda yürü ve korkma' demektir. Biz buna hazır değiliz. Amacımız müzakereleri dörtlü çerçeveden dışarı taşırmamaktır" dedi. Toplantının yapılması için "ortada bir zemin hazırlığı bulunmadığını" belirten Denktaş, "Bizim acelemiz yok. Bunu bilmeleri lazım" diye konuştu.
Denktaş ayrıca, ABD ziyareti dönüşünde geldiği Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, ABD'den "Klerides ile yüz yüze görüşme" daveti olduğu takdirde bu davete gitmeyeceklerini belirttiklerini kaydederek, şunları söyledi: "Bizim ABD'de ilgili kişilere verdiğimiz mesaj şu idi: İki lideri yüz yüze görüşmeye davet zamanı değildir. Zemin hazır değildir. Eşitlik ihdas edilmeden, yıllardır yapılan bu toplantılar sonuç vermemiştir. Rumlar bu toplantıları hep lehlerine kullanmışlardır. Klerides, 'Bu toplantılara taktik icabı karşı tarafın uzlaşmacı olmadığını göstermek için katıldıklarını' söylemiştir. Bütün bu mesajları ilgili kişilere verdik. Yüz yüze bir davet olduğu takdirde gitmeyeceğimizi, böyle bir görüşmenin anlamının olmayacağı mesajını verdik."
ÖNCEKİ HABER

İşten atmaya karşı toplu direniş

SONRAKİ HABER

Yeni giysilerle eski kişilik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...