14 Eylül 1999 21:00

İşten atmaya karşı toplu direniş

13 Ağustos genel grevine katıldığı için işten atılan 8 Trakya Cam Sanayii işçisinin geri alınması talebiyle, 2000'e yakın işçi, üretimi durdurdu.

Paylaş
İşten atmaya karşı toplu direniş
Lüleburgaz'da bulunan Trakya Cam Sanayii'nde çalışan Kristal-İş üyesi 8 işçi, 13 Ağustos'ta yapılan genel greve katıldıkları gerekçesiyle işten atıldı. Arkadaşlarının işten atılmasına tepki gösteren Trakya Cam Sanayii işçileri, üretimi durdurdu. Jandarmanın üretimi durduran işçileri cop kullanarak fabrikadan çıkarması üzerine direniş, Trakya Oto Cam ve Kırklareli Cam Sanayii işyerlerine de sıçradı. Her üç fabrikada çalışan 2000 civarında işçi, arkadaşlarının işe geri alınması talebiyle şalter indirerek, beklemeye başladılar. Eylem, gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde sürüyordu.
İşçilere coplu saldırı
Trakya Cam Sanayii'nde çalışan Kristal-İş Üyesi Remzi Menekşe, Recep Yeşil, Rüstem Bilgiç, Ramazan Yaman, İbrahim Aksoy, Kasım Şen, Halil Palabıyık ve Mustafa Mutlu adlı işçiler, Emek Platformu'nun kararıyla Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'na karşı 13 Ağustos'ta yapılan genel greve katıldıkları için önceki gün işten atıldı. İş Kanunu'nun 17/2 maddesine dayanılarak, bildirimsiz ve tazminatsız işten atılan arkadaşlarına sahip çıkan Trakya Cam Sanayii işçileri, üretimi durdurdu. Üretimi durdurarak fabrikada beklemeye başlayan işçilere, işveren tarafından çağrılan jandarma saldırdı. Jandarmanın cop kullanarak zorla fabrikadan dışarı çıkardığı işçilerden, Naci Çelik ve Mümin Vatansever ve Recep Sezer ağır; Mustafa Yaynık, Lokman Öner, Turgut Yılmam, Mustafa Eriş, Turgut Yılmaz ve Bülent Tunç adlı işçiler hafif yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Fabrika yönetiminden tehdit
İşten atmalara ve jandarma saldırısına tepki gösteren Kristal-İş Üyesi Trakya Oto Cam ve Kırklareli Cam Sanayii işçileri de üretimi durdurarak, fabrika önünde beklemeye başladı. Eylem, Trakya Cam Sanayii'nde yaklaşık 800, Trakya Oto Cam'da yaklaşık 200 ve Kırklareli Cam Sanayii'nde de 1200 kadar işçinin katılımıyla, Kristal-İş'e bağlı diğer işyerlerinde de iş yavaşlatma, fazla mesaiye kalmama gibi tepkilerin gündeme gelebileceği belirtildi.
Bu arada fabrika yönetimi yapılan eylemin yasadışı olduğunu içeren bir bildiriyi fabrika kapısına astı.
'Burada başarmak şart'
Gelişmelerle ilgili olarak gazetemize açıklama yapan Kristal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekteri Rıza Sami Aydoğan, işverenin bu tutumunun sadece sekiz işçiyi ilgilendirmediğini ifade ederek, saldırının amacının sendikayı etkisiz hale getirmek olduğunu ifade etti. Aydoğan, "İşveren, zaafa uğramış bir sendika istiyor. Biz buradan başarılı çıkamazsak, saldırı örgütlü olduğumuz diğer yerlere sıçrayacaktır" dedi.
Kristal-İş işyeri temsilcilerinden Şadan Sezer de, işverenin kendilerini işten atmakla ve ağır ihtar vermekle tehdit ettiğini belirterek, haklı mücadelelerini sonuna kadar götüreceklerini söyledi. İşyeri Temsilcisi Ali Karakaş ise, kazanılmış hakları için mücadele ettiklerini dile getirerek, "Sadece haklarımızı istiyoruz. İşyerimizi terk etmedik. Jandarma zoruyla dışarı çıkarıldık. Mücadelemiz sonuç alınıncaya kadar devam edecektir" diye konuştu.
Saldırı tüm işçilere
Cam işçilerine Türk-İş'e bağlı birçok sendikadan de destek geldi. Dün öğleden sonra direnişçi işçilerin yanına gelen Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, sonuna kadar işçilerin yanlarında olacaklarını belirterek, atılan işçilerin geri alınması için Ankara'da girişimlere başladıklarını bildirdi. Petrol-İş Trakya Şube yöneticileri de destek için cam işçilerinin yanına geldi.
Genel Maden-İş, Belediye-İş, Tez Koop-İş, Petrol-İş, TÜMTİS, Denizciler Sendikası, Selüloz-İş, Harb-İş, Hava-İş, Deri-İş ve Basın-İş sendikaları da yaptıkları ortak açıklamayla, keyfi işten atmaları ve işçilere karşı zor kullanılmasını protesto ettiler, direnişi desteklediklerini açıkladılar.
13 Ağustos eylemine yalnız cam işçilerinin değil, tüm işkollarından yüzbinlerce işçinin katıldığını hatırlatan sendikacılar, Şişe Cam işverenin asıl amacının yemekhaneden başlayarak bazı bölümleri taşerona vermek olduğuna dikkat çektiler. "Bu saldırı ve zorbalık yalnız cam işçilerine ve Kristal-İş sendikamıza karşı değil, tüm sendikalarımıza ve üyelerimize karşı yapılmış bir saldırıdır" denilen açıklamada, Şişecam işverenine, çıkardığı işçileri bir an evvel geri alması çağrısı yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

En az 180 bin aile evsiz

SONRAKİ HABER

ABD'den yeni Irak raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...