14 Eylül 1999 21:00

Birleşmiş Milletler gücü yolda

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, Doğu Timor'a çokuluslu güç gönderilmesini bugün kabul etmesi bekleniyor.

Paylaş
Birleşmiş Milletler gücü yolda
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin, Doğu Timor'a çokuluslu güç gönderilmesini bugün kabul etmesi bekleniyor. Konsey üyeleri dün yaptıkları toplantıda, bölgeye giden heyetin hazırladığı raporu değerlendirirken "güç yollama kararının bu hafta çıkacağı" belirtiliyor. Karar tasarısının bugün konsey üyelerine dağıtılması ve en kısa zamanda kabul edilmesi bekleniyor. Diplomatik kaynakların belirttiklerine göre, Avustralya'nın önderliğinde oluşturulacak çokuluslu güce ABD, Portekiz, Filipinler, Yeni Zelanda, İngiltere, Kanada, Fransa, Tayland, Singapur, Malezya, Çin, Rusya ve Güney Kore'nin katılmaları bekleniyor. Bu ülkelerin verecekleri toplam asker sayısının 7500-8500 arasında değişeceği sanılıyor. Ülkeler ayrıca bölgeye savaş gemileri, nakliye uçakları ve helikopterler de gönderecekler. Jakarta'dan New York'a ulaşan haberlerde, Endonezya hükümetinin, bölge ülkelerinden Yeni Zelanda ve Avustralya ile Doğu Timor'un eski sömürgecisi Portekiz'in çokuluslu güçte yer almasını istemediği belirtilirken, Endonezya İçişleri Bakanı Syarvan Hamid de, dün yaptığı açıklamada, "Doğu Timor'da konuşlandırılacak gücün oluşturulmasında BM, Endonezya'nın itirazlarını dikkate almalı" diye konuştu.
'Endonezya katılmasın'
Doğu Timor'un Nobel Ödül'lü direniş lideri Jose Ramos-Horta, Endonezya'nın, Doğu Timor'a yerleştirilecek BM Barış Gücü'nde herhangi bir rol almasının yasaklanması gerektiğini söyledi. Ramos-Horta dün Sydney'de yaptığı açıklamada, ''Eğer suçlular, yağmacılar, tecavüzcüler çokuluslu gücün bir parçası haline gelirse, bu bir skandal olur. Endonezya silahlı kuvvetlerinin bu çokuluslu güce katmaya yönelik her türlü girişimini engellememiz gerekir'' dedi.
BM Dili'yi terk etti
Doğu Timor'da Endonezya askerlerinin ve milis güçlerinin sürdürdüğü vahşet devam ederken Birleşmiş Milletler, Doğu Timor'un başkenti Dili'deki karargâhın kapatıldığını ve 1300 mültecinin daha Avustralya'ya gönderildiğini bildirdi. Dili'deki BM Misyonu (UNAMET) Başkanı Ian Martin, mültecilerin güvenliklerinin artık garanti altına alınamayacağını belirterek, mültecilerin tahliye edilmesi, ancak mevcut şartlar altında güvenliklerini garanti altına alacak düzenlemeler yapmanın mümkün olmadığını dile getirdi.
Nairn gözaltına alındı
Bu arada Endonezya'nın Doğu Timor'daki insan hakları ihlallerini ortaya koyan haberleriyle tanınan ABD'li Gazeteci Allan Nairn, Dili'de gözaltına alındı. ABD'nin Jakarta Büyükelçiliği'nden bir yetkili, New York merkezli Nation dergisi için çalışan Nairn'in, gözaltına alınarak polis ve askerler tarafından sorgulandığının kendilerine bildirildiğini söyledi. Nairn, Endonezya ordusunun Doğu Timor halkına uyguladığı baskı ve vahşeti anlatan haberleri nedeniyle daha önce iki defa Endonezya'dan sınır dışı edilmişti.
AB'den silah ambargosu
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının, Endonezya'nın bölgeye uluslararası barış gücünü kabul etmesi konusundaki baskıyı artırmak için bu ülkeye silah satışıyla ilgili olarak 4 ay süreyle ambargo koymayı kabul ettiği bildirildi. Bakanların, 4 ay sürecek silah ambargosunun sonunda gelişmelerin ışığında askeri işbirliğini askıya alma süresinin uzatılıp uzatılmamasını değerlendireceği kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Casusluk skandalı hükümeti aştı

SONRAKİ HABER

AB sermayesi aldı gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...