14 Eylül 1999 21:00

SPD oyları tükeniyor

Almanya'da daha önce çeşitli eyaletlerdeki yerel seçimlerde oy kaybına uğrayan sosyal demokratlar, eyalet ve yerel seçimlerinde de hezimete uğradılar.

Paylaş
SPD oyları tükeniyor
Federal düzeyde iktidara geldiği günden itibaren Almanya'da sermayenin çıkarları doğrultusunda açık bir tavır sergileyen iktidar partisi sosyal demokrat SPD'nin düşüşü devam ediyor. Hafta sonu iki eyalette yapılan eyalet ve yerel seçimlerinde hezimete uğrayan SPD, yüzde 6 ile yüzde 13 oranında oy kaybetti. Eski Demokratik Almanya sınırları içinde kalan Thüringen eyaletinde yüzde 11 oranında oy kaybeden sosyal demokratlar yüzde 18,4'te kaldılar.
Thüringen'de muhalefet partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 51 oranında oy alırken, doğuda güçlü olan Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) ise oy yüzdesini 4,5 artırarak yüzde 21,2'ye yükseltti. SPD, en büyük hezimetini ise 45 yıllık kalesi Kuzey Ren Vestfalya'da yaşadı. İşçi bölgesi olarak bilinen bu eyaletteki belediye seçimlerine SPD yüzde 13'lere varan oy kaybına uğradı.
SPD, politikasında kararlı
Bir hafta önce Brandenburg eyaletindeki seçimlerde de büyük oy kaybı yaşayan Gerhard Schröder'li SPD, çöküntüye rağmen politikasını değiştirmemekte kararlı gözüküyor.
SPD Genel Sekreterliği'ne getirileceği söylenen Ulaştırma eski Bakanı Franz Müntefering, seçimler sonrasında bir açıklama yaparak, oy kaybının şimdiye dek uygulanan federal politikalardan kaynaklanmadığını savunurken Başbakan Gerhard Schröder tarafından orta yol olarak tanımlanan çizgide "emin adımlarla" yürüneceğinin altını çizdi. Almanya'da artık muhafazakâr kanadı temsil eden Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), neoliberal politikaları hayata geçirmede "sağ" partileri çok gerilerde bırakan "Yeni Sol" SPD ve SPD'den boşalan sosyal demokrat çizgiyi dolduracağını iddia eden Demokratik Sosyalizm Partisi (PDS) olmak üzere üç ayrı çizgiden söz etmek mümkün.
Böylece SPD ve CDU'nun yıllarca temsil ettikleri iki başlı sistem de artık ortadan kalkmış oluyor. İktidarın küçük ortağı Birlik 90/Yeşiller ise solun en güçlü olduğu ve daha önceki dönemlerde oy potansiyelinin yüzde 11'lere kadar dayandığı Kuzey Ren Vestfalya'da bile yüzde 5 barajını güçlükle aşabildi.
Düşüş devam edecek
Thüringen Eyalet Fraksiyon Başkanı Frieder Lippmann'ın görevinden istifa etmesi dışında parti içi başka bir tepkinin gözlenmediği SPD'nin düşüşünün bu hafta sonu Saksonya eyaleti seçimlerinde de süreceği tahmin ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Açılış değil anma yaptılar

SONRAKİ HABER

Casusluk skandalı hükümeti aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa