13 Eylül 1999 21:00

DSP'li vekil: Halk güvenmiyor

DSP Sakarya Milletvekili Ramis Savaş, Ecevit'e sunduğu "Marmara Bölgesindeki Deprem Sonrası Bazı Tespit ve Öneriler" raporunda, halkın devlete güvenmediğini belirtti.

Paylaş
DSP'li vekil: Halk güvenmiyor
DSP Sakarya Milletvekili Ramis Savaş, Başbakan Bülent Ecevit'e sunduğu "Marmara Bölgesindeki Deprem Sonrası Bazı Tespit ve Öneriler" başlıklı raporunda hükümete ve yerel birimlere deprem sonrası izlenen yardım ve kurtarma çalışmalarına ilişkin eleştirilerde bulundu. Toplumda, yardımların başka kamu harcamalarına yönlendirildiği yönünde yaygın bir inanç olduğunu kaydeden Savaş, "Güvensizlik, son deprem olayında maddi yardımların yapılma şeklini de etkilemiş, depremden zarar görenlere dağıtılan yardım malzemelerinin bizzat herhangi bir kamu otoritesi kullanılmadan aracısız dağıtımına neden olduğu gözlenmiştir" dedi.
Ramis Savaş, beş sayfalık raporunda, öncelikle, Başbakanlık'a bağlı, görev süresi iki yıl olan, özerk "Marmara Bölgesi Geçici Afet Bölgesi İdaresi Başkanlığı" kurulmasını önerdi.
Hükümete eleştiri
DSP Sakarya Milletvekili Savaş, merkezi hükümette ve yereldeki kamu organları arasında eşgüdüm eksikliği gözlendiğini belirtti. Savaş, "Depremde üzerinde en fazla durulan konulardan biri de bütün bu organların böylesine büyük bir felakete hazırlıksız yakalanmalarının da yarattığı sorunlardır" dedi. Savaş, raporunda şu eleştirilerde bulundu:"-Takdire şayan kimi çalışmalar yanında kriz komiteleri bu konudaki örgütlenme yanlışlıkları ve deneyimsizlikleri ve mahalli elemanların deprem mağduru olmaları nedeniyle kendilerinden beklenen performansı gösterememişlerdir.
-Tek merkezli, yerel beklentilere cevap verici, katılımcı ve koordineli çabaların varlığına gereksinim duyulmaktadır.
-Deprem sonrası gereken ek harcamalar konusunda kamuoyuna inandırıcı bir açıklamada bulunulamamıştır."
'Kaynak ayrılamayacak'
DSP'li Ramis Savaş, 2000 yılı bütçesinde deprem finansmanına yeterli kaynak ayrılamayacağını savundu. İç ve dış yardımların temposunun giderek azaldığını, bedelli askerlik uygulamasıyla oldukça "iyimser" bir gelir beklendiğini kaydeden Savaş, "Bunlar kamuoyuna oldukça sade ve inandırıcı bir tarzda anlatılmalı" dedi. Savaş, Deprem Vergisi'nin adının "Deprem Dayanışma Vergisi" olarak değiştirilmesini ve kamuoyuna açıklanarak yeniden gözden geçirilmiş haliyle yasalaştırılmasını önerdi. Savaş eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Yapılacak nakdi bağışların geçmiş dönemlerdeki kötü uygulama ve haklı tespitlerle deprem yaralarının sarılması yerine, başka kamu harcamalarının yapılmasında kullanılarak heba edileceği yönünde toplumda yaygın olan inancın, yapılması muhtemel nakdi bağışları azalttığı yönünde ciddi belirtiler mevcuttur. Güvensizlik, son deprem olayında maddi yardımların yapılma şeklini de etkilemiş, depremden zarar görenlere dağıtılan yardım malzemelerinin bizzat herhangi bir kamu otoritesi kullanılmadan aracısız dağıtımına neden olduğu gözlenmiştir. Yardımlar yıpranmamış, yıpratılmamış kuruluşlar tarafından dağıtılmalıdır."
Savaş ayrıca dış ülkelerin kurmayı önerdikleri prefabrike konutlar dışında evsiz kalanları prefabrik konutlarda barındırmaya yönelik çalışmaların kaynak israfına yol açacağını savundu ve kalıcı konutlarla, kamu tesisleri, kooperatif evlerinin kiralanması politikasına destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Kürtçeye çok yönlü sansür

SONRAKİ HABER

Sakarya'da hasar tespiti tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...