13 Eylül 1999 21:00

Kürtçeye çok yönlü sansür

Şivan Perwer'in iki ay önce Kültür Bakanlığı'ndan izin alınarak yayınlanan "Heviya Te" albümünün eser işletme belgesi iptal edildi. Yapımcı Ses Plak'a uygulanan baskılar da Kürt kültürü ve sanatı üzerindeki sansürü ele veriyor.

Paylaş
Kürtçeye çok yönlü sansür
Kültür Bakanlığı, bir ilke daha imza atarak, bir müzik albümü için üç ay önce verdiği eser işletme belgesini iptal etti. Ses Plak tarafından yayınlanan Şiwan Perwer'in "Heviya Te" adlı son albümünün yapılan şikâyet sonucu Denetleme Kurulu'nca denetlendiği ve eser işletme belgesinin iptal edildiği öğrenildi. Eser işletme belgesinin yanı sıra, Ses Plak'ın yapımcı belgesinin iptali çalışmalarının yürütülmesi, uygulanan sansürün çok boyutlu olduğunu gözler önüne seriyor.
Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü'nün 7 Eylül 1999 tarih ve B.16.4.THS.4.34.00.06 / 361 sayılı yazıyla, Ses Plak Yapım San. ve Tic. Ltd. Şti.'ne yapılan tebliğde, "suç ve suça teşvik unsurunun" bulunduğu belirtiliyor. Tebliğde, "Heviya Te" albümünün eser işletme gerekçesi şu şekilde belirtiliyor: "Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü, milli egemenlik, cumhuriyet, milli güvenlik, kamu düzeni, genel asayiş, kamu yararı açısından suç ve suça teşvik unsuru ihtiva eden ve dış siyasete aykırılığı nedeniyle gösterim ve icrasına kurulumuzca izin verilmemiştir."
Albümlerin çıkarıldığı dönemde, tüm şarkılarının sözlerinin önceden Kültür Bakanlığı'na verildiği düşünüldüğünde, üç ay öncesinde yayınlanmasında herhangi bir sakınca bulunmayan bir albümün yasaklanması, farklı uygulamalarının başlangıcı olduğu izlenimini veriyor.
Daha önceki yıllarda da Kürtçe albümlerin özellikle olağanüstü hal bölgesinde toplatıldı. Ancak hiçbir zaman eser işletme belgesinin iptal edilmesi söz konusu olmadı. Bu kez prosedür tersinden işletilerek, albümün toplatılmasından önce, eser işletme belgesiyle beraber Ses Plak'ın yapımcı belgesinin de iptal edilmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğü duyumları, kapsamlı bir sansür mekanizmasının yürütüldüğünü düşündürtüyor.
Şivan Perwer'in bugüne kadar yurtdışında 18 tane albümü yayınlamasına rağmen bunlardan on iki tanesinin yayınlanmasına izin verilmesi, daha önceden de Şivan'ın albümlerine sansürün uygulandığını gösteriyor.
Konuyla ilgili olarak gazetemise görüşlerini aktaran plak şirketi Ses Plak'ın yetkilileri, "Ünlü Kürt halk ozanı Şivan Perwer, firmamız sanatçılarındandır. Sanatçının şimdiye dek 12 albümü firmamız tarafından bakanlıktan eser işletme belgesi alınarak yayınlanmıştır. Önceki dönemlerde de çeşitli gerekçelerle özellikle de olağanüstü hal bölgesinde idari makamlarca yasaklandı ve toplatıldı." diye konuştular.
Daha önceki yasaklama ve toplatmalarda olduğu gibi bu kez de eser işletme belgesinin iptalinin, "suça teşvik" gerekçesine dayandırıldığını ifade eden yetkililer, şimdiye kadar çeşitli yasaklama ve toplatmalarla karşılaştıklarını ve bunlara karşı hukuki girişimlerinin olduğunu hatırlattılar.
"Ancak bu kez bakanlık kendi verdiği eser işletme belgesini yeniden denetlemeye alarak iptal etti. Eser işletme belgesi alınırken gerek denetim kuruluna verdiğimiz eserlerin Türkçe çevirilerinde gerekse; eserlerin içeriğinde suça teşvik yoktur" görüşünü dile getiren yetkileler; böylesi uygulama ve kararları haksız ve yersiz olarak değerlendirdiklerini ve bununla ilgili gerekli hukuki girişimleri başlattıklarını sözlerine eklediler.
Ses Plak yetkilileri firmalarının yapımcı belgesinin iptali ile ilgili çalışmalar da yapıldığını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Açıköğretim Lisesi 'süründürüyor!'

SONRAKİ HABER

DSP'li vekil: Halk güvenmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...