13 Eylül 1999 21:00

Açıköğretim Lisesi 'süründürüyor!'

Binlerce kişinin eğitim umudu haline getirilen Açıköğretim Lisesi, öğrencilerini süründürüyor. Ankara'da 12 bin öğrencisi bulunan lisede kayıtlar, 17 Eylül'de sona eriyor.

Paylaş
Açıköğretim Lisesi 'süründürüyor!'
Özlem Albayrak
Normal okullarda çeşitli nedenlerle okuyamayan binlerce kişinin eğitim umudu haline getirilen Açıköğretim Lisesi, öğrencilerini süründürüyor. Açıköğretim Lisesi'nde okumak isteyenler kayıt yaptırmak için saatlerce uğraşırken, okulu bitiren şanslı öğrenciler ise diplomalarını almakta zorlanıyor. Açık lisenin öğrenci sayısının artmasıyla birlikte sorun yaşamaya başladığı dile getiriliyor.
'12 bin öğrencisi var'
Açıköğretim Lisesi'nin Beşevler'deki Ankara İrtibat Bürosu günlerdir kayıt yenilemek ve yeni kayıt yaptırmak için cebelleşen öğrencileri ve velilerini ağırlıyor. Ankara'da yaklaşık 12 bin öğrencisi bulunan Açıköğretim Lisesi'ne kayıtlar, 17 Eylül Cuma günü sona eriyor. Öğrenciler ve velileri, kayıt yaptırabilmek için ders seçme formunu ve sınav sonuçlarını öğrenmek zorundalar. Ancak bu hiç de kolay değil. Adrese postalanması gereken binlerce öğrenci formu, irtibat binasının içindeki ve dışındaki odalarda, masalara yayılmış durumda. Binlerce öğrenci, soyadına göre üstüste yığılmış formlar arasından kendininkini bulmaya çalışıyor. Bazı öğrenciler form bulamazken, bazıları da yırtılmış, zarar görmüş olduğu için yeni form çıkartmak için uğraş veriyor. Bu durumdan çalışanlar da rahatsız. Açık liseyle irtibat kurulamadığını söyleyen çalışanlar, personel yetersizliğinden yakınıyor.
Ders kitapları bulunamıyor
Açık liseyle ilgili bir diğer sorun da ders kitapları. Ders kitaplarının sınavlardan birkaç gün önce ellerine geçtiğini kaydeden öğrenciler, kitapların adreslere gönderilmemesinden dolayı çoğu zaman kitapların yarısını bulamadıklarını ifade ediyorlar. Kitap dağıtımı da illerdeki irtibat bürolarından yapılıyor. Ancak yeterli sayıda basılmamasından dolayı, ancak önce gelen şanslılar kitap bulabiliyor.
Açıköğretimde en basit işlemler, insanların aylarını hatta yıllarını alıyor. Nallıhan'dan gelen Recep Çetin, üç senedir açık lisede okuduğunu dile getirerek, geçen yıl binanın bakımda olması nedeniyle kayıt zamanını kaçırmış. Açıköğretim Lisesi'nde iki yıldır okuyan Halil Şenlik ise, bir yıldır ticaret lisesine geçmeye uğraşıyor.
Diploma almak da sorun
Yüzlerce öğrencinin kayıt yaptırmak için uğraştığı Ankara İrtibat Bürosunun hemen karşısındaki Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün kapısı da, çıkış almak için uğraşan öğrenci ve velileriyle dolmuş durumda. Kastamonu, İzmir, Hatay gibi Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya diploma almak için gelen öğrenci ve velileri, bilgisayar sisteminin çökmesi sonucu günlerce beklediler. Bu yüzden geceyi Müdürlük'ün bahçesinde geçirenler bile oldu.
İşyerinden bir günlüğüne izin alan, ancak iki gün Ankara'da beklemek zorunda kalan bir İskenderun Demir Çelik işçisi, oğlunun çıkış belgesini almaya gelmiş. Çocukları üniversiteyi kazanan veliler, üniversitelerin kayıt sürelerini bir günle sınırlı tutulmasından şikayet ediyorlar ve "Burdan çıkışı alamıyoruz. Pazartesi günü üniversiteye kayıt yaptırmak zorundayız. Başka evrakları da var. Zaman yok" diye anlatıyorlar durumlarını. Merkezi Gölbaşı'nın Balıkpınar Kampüsü'nde olan Açıköğretim Lisesi, diplomaların tüm işlemlerini bu merkezden yapıyor. Veliler ve öğrenciler, kayıtları illerde yaptıklarını, sınavlara illerde girildiğini belirterek, çıkışların da illerden verilmesini, Ankara'ya insanların taşınmamasını istiyorlar.
Yetkililer de şikayetçi
Öğrencilerin ve velilerin şikayetlerini aktardığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ndeki yetkililer, öğrenci fazlalığının ve personel yetersizliğinin sorun yarattığını belirterek, "400 bin öğrencinin 50-60 bini bu dönemde mezun olunca, bilgisayar sistemi kaldıramadı, çöktü. Bunlar mazeret olamaz, yeni donanımın kurulması lazım" açıklamasında bulundular. Anadolu liseleri ve merkezi sınavların Müdürlük tarafından yapıldığını söyleyen yetkililer, 2.5 milyon öğrencinin sınavları ile ilgilenen Müdürlük'ün, 100'ü geçici olmak üzere 250 çalışanla hizmet vermeye çalıştığına dikkat çektiler. Yetkililer, sınavların da geç bitmesiyle diplomaları adreslere gönderemediklerini belirttiler. Diplomaların mezunlara iletilmesine geçtiğimiz hafta sonu başlandığı öğrenildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tüzel: Öğrenciler sorunlar altında ezilecek
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ilköğretim okulları ve liselerde yeni öğretim döneminin açıldığını belirterek, "15 milyon öğrenci, bu yıl da çözülmeyen sorunlar yumağının altında ezilecek" dedi. Tüzel, dün yaptığı yazılı basın açıklamasında, herkese eşit, parasız, bilimsel öğrenim hakkı istedi.
Öğretmen açığı ve öğretmensiz okullar, eğitim formasyonu almamış kişilerin öğretmen yapılması, kalabalık sınıflar gibi birçok soruna değinen Tüzel, OHAL bölgesinde de okulların kapalı olması nedeniyle öğrencilerin öğrenim haklarını kullanamayacağına dikkat çekti.
"Çocuklarımız sözde laik, ama Kuran kursları ve zorunlu din dersi eğitiminin yanı sıra, hurafelerle doldurulmuş müfredat programlarıyla yönlendirilerek, gerici şoven ideolojik eğitme mahkum edilecek" diyen Tüzel, yaşanan deprem felaketine de değindi. Deprem felaketinin ardından, sanki düzenli işleyen bir eğitim sistemi varmış gibi deprem bölgelerinde okulların zamanında açılacağının söylendiğini hatırlatan Tüzel, "Şimdi okulların açılamayacağını itiraf etmek zorunda kaldılar. Özelleştirme politikalarıyla birlikte ilköğretimin dahi paralı hale getirlidiği ülkemizde, açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararları çıkmasına rağmen, hâlâ bütün okullarda bağış rezaleti yaşanmaktadır. Yasadışı bir şekilde kayıt parası toplanmaktadır, hatta para yatırmayanların kayıtları yapılmamaktadır" dedi.
Yeni ÖSS sistemi ile binbir güçlükle okutulmaya çalışılan emekçi çocuklarının, üniversite öğrenimi görme haklarının ellerinden alındığına dikkat çeken Tüzel, şöyle devam etti: "Devlet bu yıl uygulamaya soktuğu AOBP uygulaması ve alan yerleştirme sistemiyle birlikte emekçi çocukları arasında ayrım yapmaktadır. Okul başarı puanı yüksek olan Anadolu liseleri, fen liseleri ve kolejlerin dışında kalan ve yüz binlerce gencin okduğu düz liselerdeki çocuklarımız, okullarının başarı puanları düşük olduğu için sınavı kazanabilme şanslarını baştan yitirmiş oldular."
Önce ÖSS sorularını çaldıran, ardından da matematik sorularının yanıtlarını çaldıran YÖK ve ÖSYM'nin, eskisinden daha adaletsiz yeni sınav sistemiyle mağdur durumda bıraktığı yüz binlerce öğrenciden sadece özür dilemekle yetindiğini anlatan Tüzel, "Doğal olarak bu özür, çocuklarımızın öğrenim hakkının ellerinden alınmasına, onlara küçük yaşta işçiliğin reva görülmesine, daha çoğunun da işsizlikle yüz yüze bırakılmasına çare olmuyor. Devlet yetkilileri bu yıl da hiçbir sorun yokmuş gibi yeni öğrenim döneminin iyi ve hayırlı geçmesi için açılışlar yapacak, nutuklar atacaklar. Ancak, bu yıl onların nutuklarını herhalde daha az kimse dinleyecek" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yargıtay Başkanı eleştirilere sert çıktı

SONRAKİ HABER

Kürtçeye çok yönlü sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...