13 Eylül 1999 21:00

Deprem, ek bütçe gerekçesi

Devlet Bakanı Recep Önal, IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli ile görüşmesinin ardından, bütçedeki ödeneklerin deprem öncesi hesaplara göre olduğunu kaydetti.

Paylaş
Deprem, ek bütçe gerekçesi
Devlet Bakanı Recep Önal, deprem nedeniyle ek bütçe gereğinin olduğunu söyledi. Bakan Önal, bugün Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bütçedeki ödeneklerin deprem öncesi hesaplara göre olduğunu kaydetti. Devlet Bakanı Önal, "1999 bütçesinde bir miktar revize olabilir. Ek bütçede 500 trilyon lira rakamı değişebilir" diye konuştu. Önal, IMF ile ekonomideki revizyon konusunu ekimde görüşeceklerini kaydetti.
Önal, ABD'ye tahvil ihracı konusundaki çalışmaların sürdüğünü, ama olup olmayacağı konusunda henüz kesin bir karara varmadıklarını bildirdi. ABD Hazinesi garantili tahvil ihracı ve deprem tahvili konusunda bilgi veren Önal, "ABD'ye tahvil ihracı konusundaki çalışmalar sürüyor ama onun olup olmayacağı konusunda henüz kesin bir karara varmış değiliz" dedi.
Deprem rakamlarına ihtiyaç var
Bakan Recep Önal, uluslararası kuruluşlardan alınacak toplam yardımın boyutunu ortaya çıkarabilmek için, deprem konusunda sağlam rakamlara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Önal, depremin fiziki zararları ve bölgedeki üretim ve vergi gibi kayıtların bilinmesinin uluslararası kuruluşlar, tek tek ülkeler ve diğer taraflardan alınacak yardım açısından önemli olduğunu ifade etti.
Stand-by ekimde görüşülecek
IMF ile şu anda yapılan görüşmelerin ağırlıklı olarak deprem konusunda olduğunu belirten Bakan Önal, stand-by konusundaki görüşmelerin bir kısmının ABD'de ve ekim ayında Türkiye'de ele alınacağını kaydetti. Önal, yaptıkları çalışmalarda 3 aşama bulunduğunu, birincisinin genel ekonomik hizmet programı, ikincisinin borçlanma programı, üçüncüsünün de deprem programı olduğunu, Bakanlık olarak kendilerinin depremin finansmanı konusunun ilgilendirdiğini belirtti.
Recep Önal, IMF'nin vereceği yardımla ilgili bir soruya karşılık, IMF kredisinin çok düşük maliyetli ve 15 yıl vadeli olduğunu kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Bir garip teşvik öyküsü

SONRAKİ HABER

Meysu'da grev 332. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...