13 Eylül 1999 21:00

D.Timor'a müdahale hazırlığı

Endonezya'nın Doğu Timor'a BM gücü gönderilmesi yönündeki talebi kabul etmesinden sonra bölgedeki vahşet sürdürülürken, müdahalenin nasıl yapılacağı tartışılıyor.

Paylaş
D.Timor'a müdahale hazırlığı
Endonezya Devlet Başkanı Yusuf Habibi'nin, Doğu Timor'a Birleşmiş Milletler (BM) gücü gönderilmesi yönündeki talebi kabul etmesinden sonra bölgedeki vahşet sürdürülürken, BM müdahalesinin ne zaman ve nasıl yapılacağı tartışılıyor.
Bağımsızlık isteyen Doğu Timor halkı üstünde ordu ve milis güçleri aracığılığıyla vahşi bir terör kampanyası yürüten ve son 10 günde yüzlerce Timorluyu katlederek on binlercesini de göç ettiren Endonezya yönetiminin bu kararı açıklamasından sonra birçok ülke müdahale için hazır kıta beklemeye başladı.
Avustralya ısrarlı
Doğu Timor'a askeri müdahalenin başını çekmesi beklenen Avustralya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Downer, uluslararası gücün Avustralya'nın yönetiminde olması gerektiğini yineledi. Bölgeye 7 bin asker göndermeyi planlayan Downer, Güvenlik Konseyi'nin onaylamasının ardından 'barış' gücünün konuşlandırılması için çok çabuk harekete geçebileceklerini belirterek, askeri gücün etkili olabilmesi ve çabuk harekete geçebilmesi için, Avustralya'nın komutası altına girmesi ve bu güçte Avustralya'nın daha fazla rol alması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Endonezya yönetimi ise, gücün yönetiminin kimde olacağının görüşmeler yoluyla belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Avustralya Savunma Bakanı John Moore, Avustralya'nın Doğu Timor'a 48 saatten önce asker göndermesinin zor olduğunu kaydederek bölgeye gönderilecek BM askerlerinin, belli bir dönem Endonezya askeriyle birlikte çalışacağını, ancak Endonezya askerlerinin de 2 ay içinde Doğu Timor'u boşaltmasını beklediklerini söyledi.
İngiltere tetikte
Habibi'nin Doğu Timor'da BM gücünün yerleştirilmesine izin veren kararından memnun olduğunu ifade eden İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, İngiltere'nin, daha önce taahhüt ettiği gibi Nepalli askerlerden oluşan 250 kişilik komando birliğini, birkaç gün içinde bölgeye gönderebileceğini söyledi.
Portekiz Devlet Başkanı Jorge Sampaio, da ''Uluslararası gücün, acilen bölgeye konuşlanmasına izin veren Habibi'nin açıklamasına saygı göstermesini rica ediyoruz'' dedi.
Terör Batı Timor'da
Doğu Timor'daki son şiddet olaylarında ölenlerin sayısı hakkında kesin bir rakam olmamasına karşın bu sayının 7 bine kadar çıkabileceği söyleniyor. Bunun yanında 850 bin Doğu Timorlu'dan 300 binini göç ettiren saldırılar, artık Batı Timor'u da tehdit altına almış durumda. İki Timor arasındaki Atambua kasabasından gelen görgü tanıkları, şiddetin kasabada kol gezdiğini bildirdiler. Aynı kaynaklara göre, Atambua'da güpegündüz sokak ortasında insanların öldürüldüğünü, neredeyse hemen herkesin silahlandığını, ordu birliklerinin ise milislere "dokunmadığını" belirttiler.
Açlık tehlikesi
Katliamlardan kaçmak için dağlara sığınan on binlerce Doğu Timorlu mültecinin de açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenildi. BM tarafından yapılan açıklamada, acil olarak havadan yiyecek yardımı yapılmaması durumunda mültecilerin açlıktan ölebilecekleri uyarısında bulunuldu. Yardım örgütleri ise güvenliğin sağlanamaması nedeniyle bölgeye havadan yardım ulaştıramadıklarını bildiriyor. Doğu Timor'daki BM Misyonu (UNAMET), mültecilerin, Doğu ve Batı Timor'da dağlarda dağılmış durumda oldukları belirtti. UNAMET sözcüsü David Wimhurst, yeterli yiyecekleri olmayan mültecilerin, ne bulurlarsa yiyerek hayatta kalmaya çalıştıklarını kaydetti. Doğu Timor'da, Dare kenti civarında yaklaşık 30 bin ve Bacau kenti civarında da yaklaşık 40 bin kişi olmak üzere toplam 70 bin mültecinin hayatta kalma mücadelesi verdiğini kaydeden Wimhurst, "Batı Timor'daki durumdan da kaygılıyız. Burada da çoğunluğu zorla göç ettirilmiş, sayısı bilinmeyen mülteci bulunuyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Moskova'da bir patlama daha

SONRAKİ HABER

Ekvador'da 12 yabancı kaçırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...