13 Eylül 1999 21:00

Moskova'da bir patlama daha

Rusya'nın başkenti Moskova'da bombalı saldırılara bir yenisi daha eklendi. Bir haftada ikinci kez düzenlenen bombalı eylemler hükümeti alarma geçirdi.

Paylaş
Moskova'da bir patlama daha
Rusya'nın başkenti Moskova, bir haftada ikinci kez büyük bir bombalama eylemiyle sarsıldı. Kentin Kaşirskaya Bulvarı'nda bulunan 8 katlı bir binanın tamamen çökmesine yol açan önceki geceki patlamanın ardından başlayan enkaz kaldırma çalışmalarnın ilk saatlerinde 34 kişinin ölü olarak çıkarıldığı duyuruldu. Kaşirskaya Bulvarı'nda, iki bina ileride bir işyerinde bulunan görgü tanıkları, belli bir mesafede bulunmalarına karşın, kendi işyerlerinin camlarının da kırıldığını belirttiler.
Harabeye dönen binanın hemen yanındaki ilkokulun da bombalı paket şüphesiyle tahliye edildiği bildirildi. Kimliğini açıklamayan bir güvenlik yetkilisi, enkaz altındaki kişilerin kurtarılması çalışmalarının yürütülmesi için "kriz merkezi'' olarak kullanılmaya başlayan okulda şüpheli paket bulunduğunu söyledi. Ancak yetkililer daha sonra yapılan inceleme sonucu şüpheli pakette patlayıcı bulunmadığını açıkladı.
Putin: 'Yanıt sert olacak'
Arama ve kurtarma çalışmalarının devam ettiği binada 126 kişinin oturduğu belirtilirken, Başbakan Vladimir Putin, patlamanın açık bir terörist eylem olduğunu belirterek "Yanıt çok sert olacak" dedi.
Geçen perşembe yine Moskova'da yüze yakın insanın ölümüyle sonuçlanan patlamadan sonra düzenlenen ikinci eylem, tüm üst düzey yetkilileri alarma geçirirken, Devlet Başkanı Boris Yeltsin, güvenlik ile ilgili bakan ve üst düzey yetkilileri, Kremlin Sarayı'nda acilen toplantıya çağırdı. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, bugünden itibaren Moskova ve Rusya'nın bütün büyük şehirlerinde güvenlik önlemleri en üst düzeye belirtildi.
Perşembe günkü patlamanın da da alt katta meydana gelmesine dikkat çekilirken, her iki olayda da binanın alt katının işyeri olarak kiralandığı, patlamaların buralarda organize edildiği belirtiliyor.
Alanda 300 kişilik kurtarma ekibi çalışmalar yaparken, enkaz altından sabaha kadar 9 kişi sağ çıkarıldı. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği binanın çevresinde polisin yaklaşık 2 kilometre çapında bir alanı kordon altında tutuluyor ve bu noktaya gazeteciler de dahil olmak üzere hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor. Çalışmalarda büyük iş makineleri de kullanılıyor.
Basayev: 'Biz yapmadık'
Perşembe günkü patlamayı Çeçen milislerin üstlenmesinin ardından önceki gece düzenlenen eylemi ise henüz üstlenen olmadı. Çeçenistan'daki şeriatçı grupların lideri Şamil Basayev, Moskova ve Dağıstan'da meydana gelen patlamalarla ilgilerinin olmadığını savundu.
Grozni'de AFP'ye demeç veren Basayev, "Moskova ve Buynaksk patlamalarıyla ne benim ilgim var, ne de Dağıstan'da savaşan İslamcı militanların..." dedi. Buynaksk'ta (Dağıstan) 4 Eylül'de bomba yüklü aracın infilak etmesiyle de 64 kişi ölmüştü.
ÖNCEKİ HABER

Okullar boşaltıldı, halk sokakta

SONRAKİ HABER

D.Timor'a müdahale hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...