12 Eylül 1999 21:00

Artış asgari olmamalı

1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yeni asgari ücret toplantıları bu ayın sonunda başlayacak. Asgari ücretle çalışan 5 milyon işçi, yaşam standartını sağlayacak bir artış istiyor.

Paylaş
Artış asgari olmamalı
Belirlendiği gün enflasyon karşısında eriyen asgari ücret için, ikinci altı ayda yapılacak artışın belirlenmesine iki ay kaldı. Yeni asgari ücreti saptayacak, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu"nun, bu ayın sonu veya ekim ayı başında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan tarafından toplantıya çağrılması bekleniyor. 5 milyon asgari ücretli ise asfari ücretteki artışın insanca bir yaşam standardını sağlayacak düzeyde olmasını bekliyor. Mevcut asgari ücret, enflasyon ve zamlar karşısında neredeyse yarı yarıya eridi. Bu durumda 1 Ocak 2000'de belirlenecek olan asgari ücretin, hem geçmiş aylardaki erime dikkate alınarak hem de gelecek aylardaki erimeyi de karşılayacak biçimde belirlenmesi gerekiyor. Ancak hükümetin tutumu yine daha önce olduğu gibi asgari ücreti en asgari miktarda tutmak olacak. Nitekim Vergi Yasası'nda yapılan yeni değişiklikte asgari ücret yine vergi kapsamı dışına çıkarılmazken, emeklilik yaşı yükseltilerek de zaten primleri ödenmeyen asgari ücretlinin, emekli olması da tamamiyle hayal oldu.
İhtiyaçları bile karşılamıyor
Öte gıda harcaması 120 milyon liraya yaklaşmış, yoksulluk sınırı da 300 milyon lirayı aşmış durumda. Buna karşın mevcut asgari ücret bürüt 93 milyon 600 bin, net 68 milyon 631 bin 120 lira olarak uygulanıyor. Bu durumda bir insanın asgari düzeyde yaşamını sürdürmek için alması gereken miktar resmi hesaplamalara göre, en az yoksulluk sınırı kadar olması gerekirken, asgari ücret gıda harcamasını dahi karşılamaktan uzak.
Şimdi 5 milyon asgari ücretle çalışan işçi, 5 işçi konfederasyonları, 5 işveren konfederasyonları ve 5 kişi de hükümet tarafından olmak üzere toplam 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu bekliyor. Çalışma Genel Müdürü'nün başkanlığında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ederken, hükümet tarafı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, DPT, Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinden oluşuyor.
ÖNCEKİ HABER

Sesli düşünmek

SONRAKİ HABER

Devleti eleştirdi diye sürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...