12 Eylül 1999 21:00

Demirel'den yine aynı nakarat

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, deprem bölgesine yaptığı ziyarette, yine klişeleşmiş sözlerini tekrarlayarak vatandaşın kışın soğuğuna terk edilmeyeceğini belirtti.

Paylaş
Demirel'den yine aynı nakarat
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, deprem bölgesine yaptığı ziyarette, yine klişeleşmiş sözlerini tekrarladı. Demirel, deprem bölgesinde evsiz kalan vatandaşların, kışın soğuğu ve yağışına terk edilmeyeceğini belirtti. Yalova'da incelemelerde bulunan Demirel, buradan helikopterle gittiği Gölcük Donanma Komutanlığı'nda, Donanma Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya'dan brifing aldı.
Askerden Demirel'e brifing
Demirel ve beraberindekiler daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Gölcük'te kurduğu, Mehmetçik Çadırkenti'ni ziyaret ederek, Kaymakam Cumhur Ersoy'dan deprem sonrası bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi aldılar.
Deprem bölgesinde evsiz kalan vatandaşların, kışın soğuğu ve yağışına terk edilmeyeceğini ifade eden Demirel, "Tebdirler işleyecek, vatandaş kışı çadırda geçirmeyecek" dedi. Demirel, Ankara'nın, depremzedelerden başka düşündüğü bir şeyin bulunmadığını belirterek, her şeyin bu yaranın nasıl sarılacağına endeksli olduğunu kaydetti.
Gölcük Kaymakamı Ersoy, deprem sonrası bölgenin durumu hakkında bilgi vererek, 130 No'lu karayolunun kuzey kesiminde büyük hasar bulunduğunu ve altyapının bu bölgede çalışamayacak durumda olduğunu bildirdi.
400'e yakın enkaz var
Bölgede yapılması planlanan prefabrik konutların kalıcı olmayacağını ifade eden Ersoy, bunların yapılmasının, kalıcı konutlara yer bulunması aşamasında sorun yaratacağını belirtti. Ersoy, bölgede yeterli iskânın bulunmaması nedeniyle kira yardımlarının yeterli olmadığını da bildirdi. Cumhurbaşkanı Demirel'in sorularını da yanıtlayan Ersoy, halen 400'e yakın kaldırılması gereken enkaz bulunduğunu ve buralarda çıkarılmamış cesetler olduğunu söyledi. Gölcük'te çadırsız vatandaşın bulunmadığını ifade eden Ersoy, gıda sıkıntısının yaşanmadığını, suların kontrol altında olduğunu kaydetti.
Kocaeli Valisi Memduh Oğuz da, tamamen yıkılmış binaların bir hafta içinde, yıkılması gereken binaların enkaz kaldırma çalışmalarının ise 45 gün içinde bitirileceğini kaydetti.
Hasar tespiti sürüyor
Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın ise bölgede kesin hasar tespit çalışmalarının süratle tamamlanmakta olduğunu bildirerek, bu çalışmaların tamamlanmasından sonra halka duyurulacağını, bunun ardından vatandaşın itiraz hakkının doğacağını söyledi.
Koray Aydın, itirazların değerlendirilmesinden sonra hak sahiplerine belgelerinin verileceğini belirtti. Aydın, söz konusu binaların tapu kayıtlarının çıkarıldığını ifade ederek, bu konuda
Tapu Kadostro Genel Müdürlüğü ile yapılan çalışma ile çok hızlı sonuç alınabildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Demirel, daha sonra Adapazarı'na hareket etti.
ÖNCEKİ HABER

Yetkililerden barınma için

SONRAKİ HABER

Sesli düşünmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...