12 Eylül 1999 21:00

Üretici pamuktan niye kaçıyor?

Dekar başına sağlanan gelirin gittikçe düşmesi, her yıl açıklanan taban fiyatın enflasyon altında kalması, pamuktan kaçışı doğuruyor.

Paylaş
Üretici pamuktan niye kaçıyor?
Halil İmrek
Çukurova'da "beyaz gelinlik veya beyaz altın" olarak değerlendirilen pamuğun taban fiyatları açıklandı. Çukurova ekonomisinde vazgeçilmez yeri ve çiftçilerin de tek geçim kaynağı olan pamuk ekiminden uzaklaşmanın, açıklanan taban fiyatı ile dolaysız bir ilişkisi var.
Önceki yıllarda Çukurova'daki pamuk rekoltesi, 750-900 bin tonu bulurken, artık 300 bin tonu geçmiyor. Bir zamanlar Adana denildiğinde pamuk akla gelirdi. Pamuk hasadı başlayınca piyasada bir canlılık göze çarpardı. Pamuk işçileri Çukurova'ya akın ederdi. Ama gelinen noktada çiftçiler aileleri ile birlikte aylarca verdikleri emeğin karşılığını alamadıkları gibi, ekim giderlerini dahi karşılayamıyorlar.
Gittikçe dekar başına sağlanan gelirin düşmesi, her yıl açıklanan taban fiyatın enflasyon altında kalması, pamuktan kaçışı doğuruyor. Çünkü çiftçiler verdikleri bir yıllık emeklerini alacaklarını, borçlarını ödeyeceklerini düşünürken, bu durum hiçbir zaman gerçekleşmediği için ya ekimi azaltmak ya da başka iş yapmak durumuyla karşı karşıya geliyorlar. Başa gelen her hükümetin yanlış tarım politikaları sürdürmesi, pamukta girdi fiyatlarının sürekli yükselmesi, "beyaz altına" karşı olan ilgiyi azalttı.
Pamuk toplanması büyük bir emek ister. İlaçlanması ekimi kadar masraflı. Tüm bunların yanında pamuk fiyatı ve ödemelerdeki aksaklıklar da göz önünde bulundurulduğunda, devletin bu sonucu isteyerek yarattığı ve her alanda olduğu gibi belli başlı tekellerin ithalat yapmasının önünü açtığı ortaya çıkıyor. Bu yıl hasat mevsiminin başlamasından çok sonra destekleme alım fiyatları açıklandı. Pamuğu ekmek için borç harç almak durumunda kalan çiftçiler, alacakların baskısından dolayı destekleme fiyatlarının altındaki bir fiyatla ellerindeki pamuğu çıkarmak durumunda kaldılar. Çiftçiler gübre ve ilacı dolar bazında artan fiyatlarla almak durumunda kalırken ve enflasyon sürekli olarak artarken, geçen yıl 160-170 bin lira olarak açıklanan taban fiyatı bu yıl 205 bin lira olarak belirlendi. Her zamanki gibi bu fiyat, yetkililerce en yüksek olarak değerlendirildi.
Bu durum böyle sürdüğü takdirde ve üretici köylülük, onların örgütleri duruma müdahale etmedikleri sürece, çiftçiler tamamiyle sefalete mahkûm olacaklar. Türkiye ise daha fazla dışa bağımlı bir ülke durumuna gelecek.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de işsizlik hızla artıyor

SONRAKİ HABER

Okullar açılıyor, devlet bakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...