12 Eylül 1999 21:00

ABD müttefikleri bir araya geldi

Türkiye, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya ve İtalya, 'Güneydoğu Avrupa Tugayı' (SEEBRIG) adıyla yeni bir askeri ittifak kurdu.

Paylaş
ABD müttefikleri bir araya geldi
NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik saldırısında sonra bölgede değişen dengeler üstünden şekillendirilen yeni bir askeri örgütlenme, savaş sırasında emperyalistlere askeri ve lojistik destek sağlayan ülkeler tarafından oluşturuldu.
"SEEBRIG" (Southeast European Brigade- Güneydoğu Avrupa Tugayı) olarak adlandırılan Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü'nün Merkez Karargâhı, Bulgaristan'ın Filibe kentinde düzenlenen törenle önceki gün açıldı. Filibe merkezindeki meydanda düzenlenen ve katılımcı 7 ülkenin savunma bakanları ile genelkurmay başkanlığı temsilcilerinin katıldığı törende konuşan SEEBRIG Merkez Karargâhı'nın açılışını yapan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, soğuk savaşın sona ermesinin ardından ortak demokratik değerleri paylaşan bir Avrupa yaratmayı amaçladıklarını söyledi. SEEBRIG'in son derece önemli bir adım olduğunu belirten Stoyanov, ''Tarih, Balkanlar'ı, devletlerin başka devletlere karşı imzaladıkları gizli maddeler içeren anlaşmalarla hatırlıyor. Ancak, biz bu yaptığımız anlaşma ile buna son verdik. Çünkü bizim anlaşmamız hiçbir devlet veya devletlere karşı değil, tam tersine tüm ülkelere açıktır'' dedi.
Stoyanov, Sırbistan'ın ve eski Yugoslavya'dan ayrılan diğer ülkelerin de SEEBRIG'e katılacaklarını ümit ettiklerini söyledi. Törende son konuşmayı yapan SEEBRIG Askeri Yürütme Komitesi Başkanı Nikolahos Dimadis, "Hükümetlerimiz ve savunma bakanlarımız bölgede yeni bir çağın açılması için gösterdikleri iradeyi SEEBRIG ile ortaya koymuşlardır" dedi.
Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer ve Plan-Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Ethem Erdağı'nın temsil ettiği törene, Makedonya Savunma Bakanı Nikola Klüsev, Yunanistan Savunma Bakanı Athanasios Çohacopulus, İtalya Savunma Bakanı Yardımcısı Gianni Rivera, Arnavutluk Savunma Bakanı Lüan Haydaraga, Romanya Savunma Bakanı Yardımcısı Yon Mirça Plinço ve Bulgaristan Savunma Bakanı Georgi Ananiev katıldılar. Tören, yapılan konuşmaların ardından düzenlenen resmi geçit ile sona erdi.
NATO ve BM'ye bağlı
Törende, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile Yunanistan Savunma Bakanı Çohacopulos'un yan yana durduğu gözlendi. Törenin ardından SEEBRIG'in Filibe'deki merkez karargâhında konuk savunma bakanları ile genelkurmay başkanları ve temsilcilerine Tuğgeneral Hilmi Akın Zorlu tarafından brifing verildi. İlk dört yıl merkezi Filibe'de olacak olan "Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü'', NATO, AGİT veya BM'den talep gelmesi halinde bölgedeki askeri veya yardım operasyonları düzenleyebilecek. Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü'ne Türkiye, bir mekanize piyade taburu, bir keşif bölüğü ve bir topçu bataryası ile katılıyor.
Çalışma şekli
SEEBRIG bünyesindeki birlik ve bölükler, kendi ülkelerinde konuşlandırılacaklar ve herhangi bir görev durumunda doğrudan görev bölgesine hareket edecekler. SEEBRIG merkez karargâhında 8'i Türk olmak üzere 7 ülkeden toplam 34 asker görev yapıyor. Tatbikat ve görev durumlarında ise, merkez karargâhtaki personel sayısı 105'e çıkacak. SEEBRIG'de; Türkiye, Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya ve İtalya yer alıyor. ABD ve Slovenya ise, SEEBRIG'e gözlemci statüsünde katılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Adana'ya ne yapıldı ki Marmara'ya da yapılsın?

SONRAKİ HABER

ABD için örgütlü destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...