11 Eylül 1999 21:00

Batık krediler rekor düzeyde

Bankaların şirketlerden zamanında tahsil edemediği için tasfiyeye tabi tutmak zorunda kaldığı kredilerin toplam tutarı temmuz sonunda 1.4 katrilyon lira oldu.

Paylaş
Batık krediler rekor düzeyde
Bankaların batık kredileri rekor düzeye ulaştı. Bankaların şirketlerden zamanında tahsil edemediği için tasfiyeye tabi tutmak zorunda kaldığı kredilerin toplam tutarı temmuz sonunda 1.4 katrilyon lira oldu. Böylece batık krediler bankaların kullandırdıkları toplam nakit kredilerin yüzde 10.2'si düzeyine ulaştı.
Merkez Bankası'nın kredi veya risklerinin toplamı 3 milyar lira ve üzerinde olan ticaret siciline kayıtlı, faal firmalara bankalar ve özel finans kuruluşları tarafından kullandırılan kredileri dikkate alarak hazırladığı "firma bazlı krediler" istatistiklerine göre, bankaların batık kredilerinin toplam tutarı temmuz sonunda 1 katrilyon 441 trilyon liraya ulaştı.
Söz konusu kuruluşların, firmalara kullandırdığı 3 milyar liranın üzerindeki kredilerin toplamı ise 14 katrilyon 122.1 trilyon liraya ulaştı. Buna göre, tasfiyeye tabi kredilerin toplam nakit kredilere oranı temmuz ayında 0.4 puan daha artarak yüzde 10.4'ü ölçüsünde bir büyüklük oluşturdu.
Batık kredilerin, kullandırılan toplam nakit kredilere oranı bu yıl ocak ayında yüzde 4.6 olarak gerçekleşmişti. Bu oran şubat ayında yüzde 8.4'e fırladı, martta yüzde 8.9, nisanda yüzde 9.2, mayısta yüzde 9, haziranda yüzde 9.8 oldu.
Tekstil kredi kuyusu
Bankalar ve özel finans kuruluşlarının sorunlu kredilerinin yüzde 32.8 ile en büyük bölümünü tekstil ve tekstil ürünleri sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmalar taşıyor. Sistemin bu sektördeki firmalara kullandırdığı kredilerin yüzde 21.3'ü oranındaki 473 trilyon liralık bölümü tasfiye kapsamına alındı. Tekstil sektörü sistemin kullandırdığı toplam nakit kredilerden yüzde 15.8 oranında pay alıyor. İkinci sırada ise kullandırılan nakit kredilerden aldığı yüzde 12.3'lük payla gıda, meşrubat ve tütün sanayi sektöründeki firmalar oluşturuyor. Kullandığı kredilerin yüzde 24.4'ü sorunlu hale gelen bu sektördeki batık kredi miktarı ise 358.1 trilyon lira olarak açıklandı.
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'daki yeraltı kaynakları

SONRAKİ HABER

Hükümet deprem vaatlerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...