11 Eylül 1999 21:00

Güneydoğu Avrupa'ya

   yeni müdahale gücü

Paylaş
Güneydoğu Avrupa'ya yeni müdahale gücü
Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında "bölgesel güvenlik ile istikrara katkıda bulunmak" gerekçesiyle Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü (GAÇBG) Karargâhı dün Bulgaristan'da açıldı. Güneydoğu Avrupa Çokuluslu Barış Gücü Anlaşması, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karargâhın açılış törenine Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu da katıldı. Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasında işbirliği ve diyaloğun geliştirilmesi iddiasıyla oluşturulan "Barış Gücü", Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları Süreci ve Avrupa-Atlantik Orktaklık Konseyi bağlamında oluşturuldu. Birleşmiş Milletler ve AGİT mandasında NATO ve BAB öncülüğündeki gücün, bölgedeki yeni uluslararası müdahale gücü olması planlanıyor.
Karargâhın Tugay Komuta Grubu, tugay komutanı, iki komutan yardımcısı, kurmay başkanı ve iki kurmay başkan yardımcısından oluşacak. Tugay komutanlığı görevleri iki yıl süreyle taraflarca görevlendirilecek Tuğgeneral rütbesinde kara kuvvetlerinden bir subay tarafından, kurmay başkanlığı ise evsahibi ülkenin görevlendireceği bir albay tarafından yürütülecek.
Güneydoğu Avrupa ülkeleri arasındaki oluşuma katılma niyetindeki diğer NATO ülkelerine de açık olduğu açıklanan "Barış Gücü", sadece kara unsurlarından oluşacak. Söz konusu anlaşma gereği siyasi ve askeri temaslar ve karar alma ise, üye ülkelerin Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları, Genelkurmay Başkanları ve Siyasi-Askeri Yönlendirme Komitesi toplantıları aracılığıyla yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

Mitroviça'da çatışmalara

SONRAKİ HABER

Üretici isyanlarda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...