10 Eylül 1999 21:00

'Bizi deprem bölgesine gönderin'

17 Ağustos depremine Gölcük'te yakalanan Kuru ailesi, felaketten sonra yeni bir yaşam kurabilmek umuduyla yollara düşmüş. Ama İstanbul da dahil olmak üzere tam 5 il dolaşan aile, hiçbir yerde kira ve iş yardımı bulamamış.

Paylaş
'Bizi deprem bölgesine gönderin'
Marmara depreminden sonra deprem bölgesindeki şehirlerde yaşayan birçok aile, başka şehirlerde yeni bir yaşam kurmak için yollara düştü. Bu ailelerin gittikleri yerlerde devlet kurumlarından yardım görecekleri yönünde açıklamalar da yapılmıştı. Ancak Gölcük'teki evleri yıkılan ve yaşamlarını başka illerde devam ettirmeye karar veren Kuru ailesinin başına gelenler, 'yardım yapılacak' vaatlerinin boş olduğunu gösterdi. Kuru ailesi, gittikleri 4 ilde kiralık ev ve iş için gerekli yardımı göremeyince, şimdi depremin yıktığı Gölcük'e geri dönme kararı aldı.
Depremden önce
Gölcüklü Kuru ailesinin reisi 50 yaşındaki Tahsin Kuru, SSK emeklisi. 39 yaşındaki eşi Hediye ise Gölcük sokaklarında Milli Piyango bileti satıyormuş deprem öncesi. İki çocuklarından 18 yaşındaki Bülent zihinsel özürlü, diğer çocukları Levent ise yeni askerden gelmiş.
Depremden sonra yeni umutlar ve yeni bir yaşam için yollara düşmüş Kuru ailesi. Tam dört il gezmişler yeni bir yaşam kurmak için. Fakat gerekli yardımı göremeyince tüm umutları ikinci defa yıkılmış ve depremde harabe kent haline gelen Gölcük'e dönmeye karar vermişler.
'Kurtulduk ama...'
AA muhabirine, Erzurum'da barındıkları otel odasında başlarına gelenleri anlatan baba Tahsin Kuru, depremde enkaz altından zorlukla kurtulduklarını belirterek, "Zihinsel özürlü oğlum Bülent'in durumu çok ağırlaşınca 18 Ağustos'ta Gölcük'ü terk ettik" diyerek başlıyor konuşmaya. Ve devam ediyor Kuru: "Evimizi ve eşyalarımızı bırakıp depremden bir gün sonra Gölcük'ten ayrılarak başka yerlerde yeni bir hayat kurmayı düşündük. Önce İstanbul'a gidip borç para temin ettik. İstanbul'dan Trabzon'a geçtik. Burada yaşamımızı sürdürmeye karar verdik. Eşim Milli Piyango bayiliği yaptığı için burada işine devam edebileceğini düşünüyorduk."
Trabzon'da kiralık bir ev için Valiliğe başvurduklarını anlatan Kuru, bir süre çeşitli kurumların misafirhanelerinde barındırıldıklarını ifade ederek, "Piyango bayiliği ve kiralık ev için yaptığımız yardım başvurusu sonuçsuz kalınca Trabzon'u terk ettik" diye konuştu.
Daha sonra Ordu'ya geçtiklerini ve burada depremzede olduklarını inandırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini göz yaşlarını gizlemeye çalışarak anlatan Tahsin Kuru, Ordu'da birçok olumsuz olaylarla karşılaştıklarını ve Artvin'in Arhavi ilçesine gönderildiklerini söyledi.
Gittikleri her yerde yardım için depremzede olduklarına dair belge istendiğini söyleyen Kuru, "Depremden hemen sonra Gölcük'ü terk ettiğimiz için depremzede olduğumuza dair bir yazı almaya imkân bulamamıştık" dedi.
Son durak Erzurum
Eşinin Milli Piyango bayiliği yapabilme hayaliyle Erzurum'a geldiklerini ve burada da Valiliğe müracaat ettiklerini, bir otele yerleştirildiklerini anlatan Kuru, şunları söyledi: "Erzurum'da da istediğimiz bir kiralık ev ve piyango bayiliği için gerekli yardımı göremedik. Artık dayanacak gücümüz kalmadı ve yeni bir yaşam için çıktığımız serüven sona erdi. 4 ilde karşılaştığımız zorluklar ve bürokratik işlemler bizleri ikinci defa yıktı. Şimdi tek isteğimiz enkaz bölgesine geri dönebilmek. Valiliğe müracaat ederek bilet parası için yardım istedik. Lütfen bizi deprem bölgesine göndersinler."
ÖNCEKİ HABER

Sosyal güvenlik ve bağımsızlık

SONRAKİ HABER

Tank üretme yarışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...