10 Eylül 1999 21:00

Depreme Karşı Dayanışma

   Komiteleri kuruluyor

Paylaş
Depreme Karşı Dayanışma Komiteleri
  kuruluyor
İstanbul'da Emeğin Partisi (EMEP)'nin girişimleriyle kurulan Depreme Karşı Dayanışma Komiteleri semt semt örgütlenmeye başladı.
Anadolu yakasında kurulmaya başlanan komiteler, Kartal'daki bazı fabrika ve mahallelerde, Sarıgazi'de beş mahallede, Ümraniye'de birçok mahallede ve Organiza Sanayi Sitesi'nde, Tuzla'da semtlerde, deri sanayiinde ve tersanelerde örgütlendi. Komiteler, şu ana kadar Kadıköy, Tuzla, Ümraniye, Sarıgazi'de toplantılar yaptı, önümüzdeki günlerde de Maltepe, Pendik, Kartal ve Sultanbeyli'de toplantı ve paneller yapacak.
Deprem konusunda çeşitli panel, toplantı gibi etkinliklerle aydınlanma faaliyeti sürdürmeyi hedefleyen komitelerin amaçları arasında, deprem yardımlarının birilerinin köşeyi dönme aracı olmasını engellemek, harcamaların halka açıklanmasını istemek, yapı ruhsat denetimi işlerinin belediyelerden alınarak TMMOB'a bağlı odalara devri için yasal düzenleme yapılmasını talep etmek, her an deprem riski altındaki İstanbul'da binaların depreme dayanıklılığı konusunda ilgililerden tespit talebini dile getirmek yer alıyor.
Etkinlikler başladı
Yapılacak etkinlikler kapsamında, bugün saat 17.00'de EMEP Kartal İlçe Örgütü'nde bir panel düzenlenecek. Ayrıca, yine bugün saat 19.00'da da EMEP Maltepe İlçe Örgütü Gülensu Mahallesi Elisa-Cem Düğün Salonu'nda bir etkinlik yapacak. Bu etkinliğe Jeoloji Mühendisi Kadir Günaydın, İnşaat Mühendisi Mehmet Doğan ve Memet Kılınçaslan katılacak. Pazar günü ise, saat 18.00'de Nâzım Kültürevi'nde EMEP Kadıköy İlçe Örgütü bir panel gerçekleştirecek.
İmza kampanyası
Petrol, enerji, inşaat ve temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının dondurulmasını da isteyen dayanışma komiteleri, bu konuda bir de imza kampanyası başlattı. TBMM Başkanlığı'na verilecek imza metinlerinde, 5 madde halinde emekçilerin deprem konusundaki talepleri dile getiriliyor. Depremzedelerin bir kooperatif ya da bölgesel kooperatifler birliği çatısı altında toplanması ve "her depremzedeye bir konut" amacı taşıması istenen imza metninde, yardımların deprem fonunda toplanması ve fonun yönetiminin depremzedelere verilmesi, kooperatiflerin ve deprem fonunun denetiminin başta TMMOB, baro, sendikalar ve üniversiteler olmak üzere üzere çeşitli kuruluşlarının oluşturacağı bir kurul tarafından yapılması, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının dondurulması talepleri ifade ediliyor. Ayrıca, depremi fırsat bilen vurguncuların birden birkaç kat artırdığı kiraların derhal dondurulması için belediyeler ve hükümetin gerekli önlemleri alması da isteniyor.
Sorumlu talan düzeni
Oluşturulan komiteler ve imza kampanyası konusunda bir basın açıklaması yapan EMEP Kadıköy İlçe Örgütü de, söz konusu talepleri dile getirerek, emekçileri depremlere karşı dayanışma komitelerinde örgütlenmeye çağırdı. Emekçilerin depremzedelerin yaralarının sarılması konusunda inisiyatifi ele alması gerektiği kaydedilen açıklamada, depremde yaşanan kayıpların sorumlusunun deprem değil, rant ve talan düzeni olduğu vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Musa Anter ödülleri açıklandı

SONRAKİ HABER

'Plansız çalışma çözüm değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...