10 Eylül 1999 21:00

Avustralya'da saldırı yasasına karşı

   kampanya

Paylaş
Avustralya'da saldırı yasasına karşı
   kampanya
Avustralya'da işçi ve emekçilere karşı, özelleştirme ve esnek çalışma saldırılarını içeren işyeri ilişkileri yasası tasarısının geçtiğimiz ay parlamento gündemine getirilmesine işçi ve emekçiler tepki gösterdi. İşyeri ilişkileri yasası taslağının ikinci bölümünün tartışıldığı bu dönemde işçilerin, yasa tasarısının saldırı anlamına geldiğini belirterek başlattığı eylemler devam ediyor. Avustralya Sendikalar Konfederasyonu (ACTU) tarafından alınan kararda hükümetin saldırılarının her koşulda protesto edileceği belirtildi. ACTU Genel Başkanı Jennie George, bu yasanın en fazla kadınları, düşük ücretlileri ve gençleri etkileyeceğini söyleyerek eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Başta inşaat işçileri olmak üzere, liman işçileri, öğretmenler, taşıma işçileri, sağlık emekçileri, mühendisler geçtiğimiz ay boyunca yaptıkları eylemlerde saldırıları protesto ettiler. Binlerce işçinin Adelaide şehrinde yaptığı protesto gösterisinden sonra, Brisbane'da 10 bin işçi yasa tasarısına karşı bir araya geldi.
Victoria'da 110 bin işçi
Hükümetin, son birkaç yıldır yürürlüğe koymaya çalıştığı işyeri ilişkileri yasa tasarısını protesto etmek amacıyla, ülkenin en büyük eyaleti olan Victorya'da bir araya gelen 110 bin işçi, yasa tasarısının geri çekilmesini istemişti. 18 Ağustos'ta yapılan bu eylemde, Federal Parlamento'da yer alan 'demokrat'ların kendilerine düşeni yapmaları istendi.
Yasa, ülkenin 7 eyaletinde, eyalet düzeyinde yürürlüğe girdi. Fakat işçiler, federal düzeyde yasanın geçmemesi için eylemlerini sürdüreceklerini duyurdular. Avustralya Motorlu Taşıtlar İşçileri Sendikası üyesi Turan Ertekin'in gazetemize veridiği bilgiye göre hükümet, toplu sözleşme yerine tek tek sözleşme uygulaması getirerek, toplusözleşme düzenini ve sendikal örgütlülüğü ortadan kaldırmayı planlıyor. Ertekin, "Sendikalar, ACTU'nun etrafında birleşerek, işçi düşmanı yasanın senatodan geçmemesi için eylemlerini sürdürecek" dedi. Ertekin, 18 Eylül'de yapılacak Victorya eyalet seçimlerinden dolayı yasayı sessiz sedasız yürürlüğe sokma girişimlerinin olduğunu belirtti. Saldırının tüm dünyada sürdüğünü kaydeden Ertekin, "ABD'de, İngiltere'de ve son olarak Yeni Zellanda'da 1995 yılında yürürlüğe sokulan sendikaların işlevsizleştirilmesi, toplu sözleşmelerin kaldırılarak bireysel sözleşmelerin hayata geçirilmesi girişimi, şimdi de Avustralya'da yapılmaya çalışılıyor" dedi.
Yasada neler var?
John Howard hükümeti tarafından yürürlüğe konması için çaba harcanan yasa tasarısı uygulanmaya başlandığında işsizlik artacak, sosyal kesintilere gidilecek ve hepsinden önemlisi grev yapılması mümkün olmayacak. İngiltere'de yayınlanan 'Workers International Press' (Uluslararası İşçi Basını) dergisinde yapılan yoruma göre, Howard hükümetinin bu politikaları İngiltere ve ABD'deki politikalarla bir bütün oluşturuyor. İngiltere eski Başbakanı Thatcher ve ABD eski Başkanı Reagan'ın neo-liberal politikalarını hayata geçirmeye çalışan Howard hükümeti, çıkarmaya çalıştığı yeni yasayla da işçileri örgütsüz kılmayı hedefliyor.
ÖNCEKİ HABER

Moskova'da ölü sayısı artıyor

SONRAKİ HABER

Zehir saçıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...