10 Eylül 1999 21:00

İsrail işgali % 7 azaldı

İsrail'in, yıllardır işgal altında tuttuğu Filistin topraklarının yüzde 7'sinden asker çekeceğini açıklaması, Filistinli yöneticileri memnun etti.

Paylaş
İsrail işgali % 7 azaldı
İsrail yönetimi, işgal ettiği Filistin topraklarının küçük bir kısmını geri vermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yürütülen diplomasi turları sonucu zaten kendilerine ait olan toprakların yalnızca yüzde 7'lik kısmının geri verilmesini kabul eden Filistinli yöneticiler ise son gelişmelerden memnun.
İsrail-Filistin barış görüşmelerine katılan Filistinli diplomat Saib Erekat, Yaser Arafat'ın Batı Şeria'nın yüzde 7'lik bölümünün denetimini Filistin'e bırakan haritaları onayladığını kaydetti. Erekat, "Devir işlemleri, şimdilik Batı Şeria'daki köy ve kasabalarda yapılıyor" dedi. İsrail ve Filistin yönetimi arasında Ekim 1998'de imzalanan Wye Plantation Barış Anlaşması'yla İsrail, 3 aşamada yüzde 11 oranında topraktan geri çekilecek.
İsrail birliklerinin Batı Şeria'dan yüzde 7 oranındaki ilk geri çekilmesinin, pazartesi gününe kadar yapılması bekleniyor. Kudüs'te dün bir araya gelen İsrail ve Filistin heyetlerinin geri çekilmeye ilişkin teknik ayrıntıları içeren bir belge imzalamalarının ardından kararın uygulamaya başlanması bekleniyor.
Ailelerin buruk sevinci
Varılan uzlaşmanın ikinci maddesine göre de İsrail'in elinde bulunan 350 siyasi tutuklunun salıverilmesi işlemleri devam ediyor. Bu tutuklulardan 199'u önceki gün serbest bırakılmıştı. Salıverilen ilk grup Filistinli mahkûm, Oslo Anlaşması imzalanmadan önce İsrail'e karşı terör eylemlerinde bulunan, ancak öldürme olaylarına karışmayanlardan oluşuyor. Mahkûmlar salıverilmeden önce bir daha terör olaylarına karışmayacaklarını belirten birer belge imzaladı.
İsrail hapishanelerinde daha 1900 siyasi mahkûm bulunması ise Filistinlilerin sevincini gölgeledi. Hemen her ailenin hapiste bir yakını olması nedeniyle mahkûmların salıverilmesi, Filistin halkı için büyük önem taşıyor. 8 Ekim'de 150 mahkûmu daha serbest bırakacağını açıklayan İsrail, ramazan ayı ile yeni yılda da salıvereceğı mahkûmlarla bu rakamı artırma sözü verdi.
Anlaşmanın Gazze ile Batı Şeria arasında Filistinlilerin serbestçe gidip gelmesini sağlayacak iki koridor açılmasını ve Filistin yönetiminin, Gazze'de bir liman inşa edebilmesini de kapsadığı bildirildi. Taraflar arasındaki nihai statü görüşmelerinin ise 2000 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor. Bu görüşmeler hafta başında Erez kontrol noktasında başlayacak. İsrail tarafına İsrail Dişişleri Bakanı David Levy, Filistin tarafına ise Filistin Lideri Yasser Arafat'ın yardımcısı Abu Mazen başkanlık edecek. Arafat'ın, görüşmelerin başlaması şerefine Gazze'de bir kutlama şöleni düzenlemesi bekleniyor. Heyetlerin 2000 yılı Şubat ayına kadar nihai bariş anlaşmasının taslağını oluşturmaları gerekiyor. Bu taslağı temel alarak oluşturulacak komitelerin, Kudüs'ün statüsü, nihai sınırlar, Filistinli mültecilerin dönüşü ve su kaynaklarının paylaşımı konularını müzakere ederek, nihai anlaşmayı yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefledikleri öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Çadırkentte sünnet şöleni

SONRAKİ HABER

Moskova'da ölü sayısı artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...