09 Eylül 1999 21:00

'Taban fiyatlar üreticinin maliyetini bile

   karşılamıyor'

Paylaş
'Taban fiyatlar üreticinin maliyetini bile
   karşılamıyor'
Ege pamuğu alım fiyatının 230 bin lira olarak açıklanmasına, üretici kesimden tepki geldi. Aydın Ziraat Odası Başkanı Kemal Çetin, yaptığı açıklamada, girdilerin her geçen gün arttığı tarım sektöründe açıklanan fiyatın, üreticinin maliyetini bile karşılamadığını belirtti.
Egeli pamuk üreticisinin 350 bin lira beklerken, fiyatın 230 bin lira olmasının hayal kırıklığı yarattığını ifade eden Çetin, "Bölgemizdeki üreticiye 1 kilogram pamuk 327 bin liraya mal oluyordu. Beklentimiz en az 350 bin lira idi. 230 bin lira, çok komik bir fiyattır. Hükümetin bu açıklaması Egeli pamuk üreticisini mağdur edecektir" dedi.
Beklentilerin altında kaldı
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, yörede pamuk alım fiyatının hayal kırıklığı yarattığını belirterek, şunları kaydetti: "Sık sık hazırladığımız raporları hükümete ileterek, pamuk fiyatının belirlenmesinde yönlendirici olmasını istedik. Ancak hazırladığımız raporların hiçbir etkisinin olmadığını, pamuk alım fiyatı açıklanınca anladık. Fiyat, beklentinin çok altında kalmıştır. Önümüzdeki yıl Söke Ovası'nda pamuk ekimi hissedilir miktarda azalacaktır."
Nazilli Çiftçiler Derneği Başkanı Atıf Ekdal ise Egeli pamuk üreticisinin bu yıl perişan olacağını iddia etti. Açıklanan fiyatın çok düşük olduğunu belirten Ekdal, eskiden bir kilogram pamuk parasıyla 3 litre mazot aldıklarını anlatarak, şöyle dedi: "Artık aynı pamukla 1 litre bile mazot alamıyoruz. Önceleri 20 ton pamuğa bir traktör alınıyordu. Şimdi ise 40 ton pamuk parasıyla bir traktör dahi alamıyoruz. Diğer girdiler de çok pahalandı. Bölge milletvekillerini göreve çağırıyoruz. Açıklanan pamuk alım fiyatı karşısındaki şaşkınlığımıza çare bulsunlar. Aksi halde önümüzdeki sezon kimse pamuk ekmeyecek."
ÖNCEKİ HABER

Afetzedelere işe almada öncelik

SONRAKİ HABER

Kimya Teknik grevcilerinden

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...