09 Eylül 1999 21:00

KAF'taki hareket korkutuyor

Marmara depreminin üzerinden üç hafta geçmesine rağmen, Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde artçı sarsıntıların sürmesi kaygı veriyor.

Paylaş
KAF'taki hareket korkutuyor
Marmara depreminin ardından Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'ndaki hareketlilik devam ediyor. Düşük şiddetteki yüzlerce artçı depremin yanı sıra, orta şiddetteki depremlerin yaşanması kaygı veriyor. Dün saat 11.15 sıralarında merkez üssü Çanakkale Gökçeada açıkları olan 4.9 şiddetinde bir deprem daha yaşandı. Ayrıca Ege Denizi'nde dün saat 11.13'te 4.8 ve 11.16'da 5.2 şiddetinde iki deprem meydana geldiği bildirildi. Çanakkale ve ilçelerinde hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre, can ya da mal kaybı yaşanmadı, ancak binalarda çatlaklar oluştu. Yalova ve Çınarcık'ta da sabaha karşı yaşanan artçı depremin etkisiyle hasarlı binalar yıkıldı.
İzmit depremi ile bağlantılı
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Çanakkale'de saat 11.15'te meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.9 olduğunu bildirdi.
Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Işıkara, merkez üssü Ege Gökçeada açıklarında olan depremin 4.9 büyüklüğünde orta şiddette bir deprem olduğunu söyledi. Prof. Dr. Işıkara, Ege Denizi'nde meydana gelen depremin artçı sarsıntı olmadığını, Marmara'da yaşanan büyük depremin ürettiği bir deprem olduğunu ifade etti.
Ege uzantısında
Prof. Dr. Işıkara, "Bu deprem, Kuzey Anadolu Fay zonunun Ege uzantısında meydana gelen bir deprem. Marmara Bölgesi'nde yaşanan büyük depremden sonra tüm zon kararlı bir duruma gelmeye çalıştığı için hareketler oluyor.
O nedenle zonda böyle depremler yaşanabilir. Yani, bu 7.4 şiddetindeki büyük depremin ürettiği bir deprem" dedi.
Ege'de iki deprem daha
Ege Denizi'nde dün Richter ölçeğine göre 4.8 ve 5.2 şiddetinde iki deprem meydana geldiği bildirildi. Atina Rasathanesi yetkilileri, yaptıkları açıklamada, bu iki depremin, Ege Denizi'nde Yunanistan'ın Semadirek Adası ve Türkiye'nin Gökçeada arasında meydana geldiğini söylediler. Yetkililer, 4.8 şiddetindeki depremin TSİ 11.13, diğerinin ise 11.16'da meydana geldiğini belirtirken, ilk gelen haberlere göre Semadirek Adası'nda can ya da mal kaybı yok. Atina Rasathanesi'nden bir yetkili, Yunan televizyonuna verdiği demeçte, bu depremlerin yeni bir sismik hareket olduğunu söyledi.
Çınarcık'ta 4 artçı deprem
Bu arada, merkez üssü Kocaeli olan 7.4 şiddetindeki depremden sonra, artçı sarsıntılar da devam ediyor.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, dün sabaha karşı saat 4.30'de 4.6 ve saat 05.00'te 3.9 şiddetinde iki sarsıntı yaşandı. Sarsıntıların merkez üssü Çınarcık olarak tespit edildi. Önceki gün saat 16.10'da ve 18.35'te Çınarcık merkezli iki küçük şiddette sarsıntı daha yaşanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Yaşamı boyalarla kavramak...

SONRAKİ HABER

'Ege'de sismik çalışma yapılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...