08 Eylül 1999 21:00

Yalova'da 14 bin konuta ihtiyaç var

Yalova Valisi Nihat Özgöl, Yalova'da 14 bin civarında ailenin açıkta kaldığını belirterek, "Bütün uluslararası kuruluşlar ve devletlerden yardım bekliyoruz" dedi.

Paylaş
Yalova'da 14 bin konuta ihtiyaç var
Yalova Valisi Nihat Özgöl, Yalova ve ilçelerinde deprem nedeniyle 14 bin civarında ailenin açıkta kaldığını belirterek, "14 bin konuta ihtiyacımız var. Bütün uluslararası kuruluşlar ve devletlerden konut yapımı için yardım bekliyoruz" dedi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Jao Kuangyi ile Avusturya'nın İstanbul Başkonsolosu Ludvig Wundsam, bugün Yalova'da Vali Nihat Özgöl ve Belediye Başkanı Yakup Koçal'ı ziyaret ettiler.
Ziyaretler sırasında, depremin yol açtığı zararla ilgili bilgi veren Yalova Valisi Özgöl, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarda bugüne kadar 74 bin 868 ev ve işyeri için hasar tespiti yapıldığını, bu binalardan 9526'sının ağır hasarlı veya tamamen çökmüş olduğunun belirlendiğini açıkladı. 43 bin hasarsız, 12 bin az hasarlı, 8400 de orta hasarlı bina tespit edildiğini bildiren Yalova Valisi Nihat Özgöl, Yalova dışına gömülen cenazelerin defin ruhsatlarının Yalova'ya getirilmeye başlanmasıyla ölü sayının 2521'e ulaştığını bildirdi.
Kış yaklaşıyor
Kış mevsiminin yaklaştığını, çadırda barınmanın zorlaşacağını, depremzedeler için acilen prefabrik ya da kalıcı konuta ihtiyaç duyulduğunu belirten Yalova Valisi Nihat Özgöl, "Şimdi bir sihirli el olsa da 14 bin konutu bize getirse koysa. Hiçbir sorunumuz kalmayacak. En büyük meselemiz konut. Sanıyorum 10 Eylül'de Dünya Bankası Konut Fonu toplanacak. Acil konut ihtiyacımızı bütün dünyaya bildirdik.
Uluslararası kuruluşlardan ve çok sayıda devletten de büyük ilgi görüyoruz" dedi.
Ziyarette, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Jao Kuangyi, ülkesinin depremzelere ilk etapta toplam 160 bin dolarlık insani yardım ile arama ve kurtarma çalışmaları için ekip gönderdiğini ve konut yapımına da katkıda bulunmak istediklerini bildirdi.
Vali Özgöl ise konuk büyükelçiye, "İhtiyacımızı biliyorsunuz. Her türlü çözüme açığız. Hatta gelip burada Çin Mahallesi bile kurabilirsiniz. Depremzedeler burada barınarak size minnettar kalırlar" dedi. Avusturya'nın İstanbul Başkonlosu Ludving Wundsam da, Avusturya hükümetinin Türkiye'ye afet yardımı için her türlü desteğe hazır olduğunu, ilk etapta kurtarma ekibi gönderdiklerini ve su arıtma tesisi kurduklarını hatırlattı.
ÖNCEKİ HABER

Konut yapımı gündemde değil

SONRAKİ HABER

Gebze'de enkaz kaldırma tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa