08 Eylül 1999 21:00

Irak'ta kolera salgını

İlaç ve gıda ambargosu altında ezilen Irak'ta, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, yaz boyunca 27 insan koleradan ölürken binlercesi hastaneye kaldırıldı.

Paylaş
Irak'ta kolera salgını
İlaç ve gıda ambargosu altında ezilen Irak'ta, yaz boyunca 27 insan koleradan öldü. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, binlerce insan da kolera tehşisiyle hastaneye kaldırıldı. Bağdat'ta bulunan Birleşmiş Milletler Sağlık Örgütü yetkilileri, salgının nedeninin yetersiz sağlık hizmetleri ve kirli içme suları olduğunu belirtiler. Irak'a uygulanan ambargo dolayısıyla, ülkede en temel ve basit ilaçlar dahi güçlükle temin ediliyor.
Binlerce insan tedavi altında
Bakanlık yetkilisi, Abduljabbar Abdulabbas, ülkenin orta ve güney kesimindeki devlet hastanelerinde, bu yaz boyunca bin 900 kişinin tedavi altına aldığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından verilen rakamlara göre ise, ülkenin kuzeyinde bin 375 kolera vakasına rastlandı. Irak'ın petrol karşılığında alabildiği az miktarda tıbii malzeme ve ilaç, Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı kuzey kesimlerinde WHO tarafından dağıtılıyor. Diğer kesimlerde dağıtım devlet tarafından gerçekleştiriliyor. WHO'ya göre, kolera hastası sayısı, kaydedilenin çok daha üzerinde olabilir.
Kanalizasyon karışıyor
Irak'ın su arıtma imkânının bulunmaması ve yeterli ilaç alamamasının, önümüzdeki iki ay içerisinde felaketin daha da tırmanmasına yol açacağı ifade ediliyor. Büyük kentlerdeki kanalizasyon atıkları içme sularına karışıyor. Petrol karşılığında belirli limitler dahilinde ilaç ve gıda satın alan Irak, petrol tesislerinin önemli bir kısmının bombardımanlara hasar görmesi nedeniyle, ABD ve İngiltere'nin talep ettiği miktarda üretim yapmakta zorlanıyor. WHDO'ya göre, Irak'a uygulanan bu yaptırımın kaldırılması halinde dahi, ihtiyacın karşılanması güç.
ÖNCEKİ HABER

Okyanusta savaş hazırlıkları

SONRAKİ HABER

Viagra öldürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...