07 Eylül 1999 21:00

Enerji emekçilerine sürgün

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Enerji Yapı Yol-Sen yöneticilerini ve üyelerini sürgüne gönderirken, işyerlerinde de siyasi kadrolaşmaya gidiyor.

Paylaş
Enerji emekçilerine sürgün
Enerji Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı sendika yöneticilerinin ve üyelerinin çeşitli gerekçelerle sürülmesini, kadrolarının geri alınmasını ve işyerlerinde siyasi kadrolaşmaya gidilmesini eleştirerek; "Ortaçağ zihniyeti iş başında. Kadrolaşma ve sürgün politikaları tüm hızıyla devam ediyor" dedi.
Faydalı, yaptığı açıklamada, hükümetin, Uluslararası Tahkim ile Sosyal Güvenlik ve Af Yasalarının hazırlanmasında halkın taleplerini dikkate almadığını belirti. Faydalı, depremde on binlerce insanın enkaz altında kalmasına neden olan yapılaşmaya göz yuman Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın, yaraları sarmak yerine, sendikacıları sürgüne gönderdiğini ifade etti.
Faydalı, Ankara 2. No'lu Şube Başkanı Haydar Arslan'ın başka bir işyerine sürüldüğünü, birçok üyelerinin de iş yerlerinin değiştirildiğini ve kadrolarının geri alındığını bildirerek, "Bu anti-demokratik uygulamanın kaldırılmasını beklerken, Antalya Şube Sekreterimiz Zafer Yıldırım, Antalya Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden Kilis Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne sürülmüştür" dedi. Faydalı, kamu çalışanlarının, sendika kurma ve üye olma, toplusözleşme, grev yapma, siyaset yapma haklarının ve sendika yöneticilerine kolaylıklar sağlanması zorunluluğunun Anayasa'nın ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)'nün ilgili maddelerince güvence altına alındığını hatırlatarak, aynı hakların 5 Ağustos tarihli Başbakanlık Genelgesi'nde de tekrarlandığını söyledi. Faydalı "Bu bir hukuk skandalıdır" dedi
Demokratik direnme hakkı
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın depremin zararlarıyla uğraşmak yerine böylesi politikalara başvurmasının yönetim skandalı, sendikaların görüşlerine başvurmak yerine onlara baskı uygulamasının demokrasi skandalı olduğunu ifade eden Faydalı, "Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nda yüzde 90 örgütlülüğü bulunan Enerji Yapı Yol-Sen'i ortaçağ mantığıyla sürgün ve cezalarla etkisizleştirme çabaları beyhudedir" dedi. Faydalı, yönetici ve üyelerinin eski yerlerine tayin edilmesini beklediklerini belirterek, aksi halde direnme haklarını kullanacaklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sendikalardan veto çağrısı

SONRAKİ HABER

'Yeter, bunların peşine gitmeyin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...