07 Eylül 1999 21:00

Demokrasi istiyoruz

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un sivil ve askeri 'yetkili'lere hitaben yaptığı konuşmasına, pek çok sendika, meslek örgütü ve dernek de destek verdi.

Paylaş
Demokrasi istiyoruz
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un, adli yılın açılış töreninde, 'yüksek devlet erkânı'na hitaben yaptığı konuşmasının yankıları sürüyor. "Türkiye'nin anayasası vardır ama anayasal bir devlet değildir" diyen Sami Selçuk, temel demokrasi gereklilikleri bakımından Türkiye'nin içler acısı durumundan söz etmiş ve yargının bağımsız olmadığını da söylemişti. Dün pek çok meslek örgütü, sendika ve kitle örgütünden yapılan açıklamlarla Selçuk'a destek verilirken, demokratik içerikli düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi talep edildi.
KESK
KESK Merkez Yürütme Kurulu üyesi Cengiz Uzuner, Selçuk'un adli yıl açış konuşması ile tüm siyasilere demokrasi dersi verdiğini söyledi. "Umuyor ve diliyoruz ki, bu konuşmadan gereken sonuçlar çıkarılıp, demokratik içerikte düzenlemeler bir an önce hayata geçirilir" diyen Uzuner, "Şimdi parlamentoya düşen görev, halk karşıtı yasalar çıkarmak yerine demokratik sosyal hukuk devletini tesis etmektir" diye konuştu.
ÇGD
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı İsmet Demirdöğen, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un Türkiye'nin gerçeklerini tüm çıplaklığıyla ortaya koyan konuşmasını desteklediğini bildirdi. Demirdöğen, Sami Selçuk'a gönderdiği mektupta, dile getirilen görüşlerin bir bölümünün bilim ve kültür insanları, düşün ustaları ve gazeteciler tarafından da ifade edildiğini belirterek, görüşlerinin "fantezi" olarak nitelendirildiğini ve soruşturmalara konu edildiğini vurguladı. "Demokrasi bizim yaşam biçimimiz olmalı, kurumlaştırılmalı ve düşünceyi ifade özgürlüğü de eksiksiz sağlanmalıdır" denen mektupta, karşılaşılan olumsuzluklar konusunda, Selçuk tarafından dile getirilen düşüncelerin umut verici olduğu ifade edildi.
Dev Maden-Sen
Dev Maden-Sen Genel Başkan Vekili Tayfun Görgün, Sami Selçuk'un konuşmasının siyasetçileri ve antidemokratik yasaların arkasına sığınanları topa tuttuğunu ifade ederek, Yargıtay Başkanı'nın konuşmasında geçen öneri ve taleplerin, demokratik kitle ve sivil toplum örgütleri tarafından dile getirildiğini, ancak siyasetçilerin bunu dikkate almadığına dikkat çekti. Görgün, Ecevit'in "Bu konuşma üzerinde toplumun ve kamuoyunun uzun uzadıya düşünmesi gerekir" sözlerini eleştirerek, demokrasi güçlerinin bu sorunları fazlasıyla düşündüğünü ancak düşünmesi ve çözüm üretmesi gereken yetkililerin görevlerini yerine getirmediğini belirtti.
DİSK
DİSK Genel Başkanı Vahdettin Karabay, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un adli yılın başlaması dolayısıyla yaptığı konuşmanın, ülkedeki temel çarpıklıkları ayna gibi yansıttığını belirterek, "Umarız toplumun seslenişine kulak tıkayanlar, hukukun çığlığını duyarlar" dedi. Karabay, yıllardır tüm demokratik kurum ve kuruluşların, her türlü baskı ve sindirme politikalarına karşı söylediği gerçeklerin, artık hukukun en üstün kademelerinde dile getirildiğini kaydetti.
TGC
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Türkiye'nin, 21. yüzyıla çağdaş bir anayasa ile hukukun üstünlüğü yolunu açarak girmesi gerektiğini bildirdi. TGC Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, TGC'nin, hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi, çok sesliliği, bunların vazgeçilmez ön koşulu olan iletişim ve düşünce açıklama özgürlüğünü öteden beri savunduğu hatırlatıldı. Yeni yargı yılının açılışı dolayısıyla Yargıtay Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk'un konuşmasının, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen'in konuşmalarıyla birlikte dikkate alınması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Hukukun üstünlüğü, yargının tam bağımsızlığı, demokrasinin dolayısıyla da iletişim, düşünce açıklama özgürlüğünün güvencesidir" dendi.
Mazlum-Der
Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, Sami Selçuk'un dile getirdiği düşüncülerin unutturulmaması gerektiğini ifade ederek, bunun için tüm kamuoyuna ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, bazı çevrelerin, yargının evrensel adalet ve hukuk ilkeleri çerçevesinde adalet dağıtmasını istemediğine işaret eden Ensaroğlu, Sami Selçuk'un konuşmasının özellikle yargı mensupları için ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekti. Selçuk'u yürekten desteklediklerini bildiren Ensaroğlu, Selçuk'un söylediklerinin bir avuç tektipçi, baskıcı ve dayatmacı kadronun dışında tüm kamuoyunun özlemi olduğunu belirtti.
MÜSİAD
MÜSİAD Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, Selçuk'un sözlerini, "çağdaş ve demokratik bir hukuk devleti olmanın gereklerini ortaya koyan tarihi bri manifesto" olarak değerlendirdi. Bayramoğlu, temel hak ve özgürlüklerin sınırlanmaması gerektiğini vurgulayayan tarihi konuşması nedeniyle Selçuk'a bir tebrik mektubu gönderdiğini ifade etti. Bayramoğlu, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bu sözler hakkında yorum yapmamasını düşündürücü bulduğunu da dile getirdi.
Öte yandan, Genel-İş İstanbul 3. Bölge Başkanı Zeynel Demirçivi, 1 No'lu Şube Başkanı Tahsin Çetli ve 2 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Durmaz da, Selçuk'a bir mektup göndererek, konuşmasından ötürü teşekkür etti ve demokrasi isteğini desteklediklerini bildirdi.
Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçıları da, yaptıkları yazılı açıklama ile, Selçuk'un dile getirdiklerini istemek ve bunlar için mücadele etmek gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Deprem tersine göçü hızlandırdı

SONRAKİ HABER

Devletin çözümü göç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...