13 Ağustos 2011 12:09

'Erk'ekliğe sığınanlardan utanıyoruz'

Van Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen erkekler, kentte yaşanan kadın ölümlerine dikkat çekmek için tabutlu yürüyüş yaparak, "Kadını öldüren erkek ise biz erkek değiliz" yazılı pankart taşıdı. Erkekler açıklamalarında, kadın katliamını gerçekleştiren cins olan erkek olmaktan utan

'Erk'ekliğe sığınanlardan utanıyoruz'
Paylaş


Van'da, Kent Konseyi öncülüğünde bir araya gelen ve aralarında BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, BDP Van İl Eşbaşkanı Cüneyt Caniş, Belediye Başkanı Bekir Kaya, Kent Konseyi Başkanı Nejdet Takva ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve üyelerinin bulunduğu çok sayıda erkek, genelde Türkiye'de özelde ise Van'da yaşanan kadın ölümlerine dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi.

Mavi Plazma önünde bir araya gelen ve üzerinde eşi tarafından öldürülen Ayşe Paşalı'nın katili olan İstikpal Yetkin'in fotoğraflarının bulunduğu tabut ile "Kadını öldüren erkek ise biz erkek değiliz", "Ger kû mêr jinê dûkûje ez ne mêrim" pankartları ve "Jin jiyan azadî", "Kadın yaşamdır", "Kadın adalettir", "Kadın kutsaldır" ve "Jin azadîye" dövizlerini taşıyan erkekler, "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde Feqiyê Teyran Parkı'na kadar yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş boyunca polis tarafından yolu kapattıkları gerekçesiyle zaman zaman durdurulan erkekler Feqiyê Teyran Parkı'na kadar yürüyüşlerini sürdürdü. Burada erkekler adına açıklama yapan BDP Van İl Eşbaşkanı Cüneyt Caniş, erkek egemen toplumsal yapı üzerinden geliştirilen ve her gün onlarca kadının ölümü, yaralanması, hırpalanması ile sonuçlanan her türlü şiddete, tacize ve işkenceye dur demek ve seslerini yükseltmek için bir araya geldiklerini söyledi. Erkekler olarak bu kıyıma karşı tepkilerini göstermek ve şiddet içeren hallerini terk etmek için toplandıklarını ifade eden Caniş, "Türkiye'de ve bölgemizde her gün kadına yönelik şiddetin çeşitli boyutlarını medyada izlemekteyiz. Bizler utanıyoruz. Yerlerde sürüklenen, kanlar içinde yatan, ruhu, bedeni parçalanan kadınlardan sorumluyuz" diye konuştu.

'ERKEK OLMAKTAN UTANIYORUZ'

Kadına şiddet uygulayan, kadınları öldüren, kadınlara yönelik saldırıları 'erk'eklik adına yapanlardan ve 'erk'ekliğe sığınanlardan utandıklarını belirten Caniş, "Kadınlar en yakınlarındaki sevdikleri erkekler tarafından şiddete uğramakta, öldürülmektedir. Kadına yönelik şiddetin 'erkektir, babasıdır, kocasıdır, abisidir' gibi değerlendirmelerle meşrulaştırılmasından, tacize ve tecavüze uğrayan kadınların sorgulanmasından utanıyoruz" dedi. Erkek egemen toplumsal yapıda, kadınların erkeğin mülkiyeti olarak görülmesini kabul etmediklerini dile getiren Caniş, erkekleri; kadınların kimsenin namusu olmadığı gerçeğini kabul etmeye çağırdı.

Caniş, "Biz erkekler olarak kadınların bedenileri üzerinden kurulan dili kabul etmiyoruz. Kadının bedeni ile ilgili söz söyleme, karar alma hakkının sadece ve sadece kendisine ait olduğu bilinciyle erkeklik zihniyetimizle hesaplaşıyoruz" diyerek, aleni yaşanan ölüm ve şiddet vakalarına hükümetin derhal çözüm getirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

'TÜM KADINLARDAN ÖZÜR DİLİYORUZ'

Van'da yaşanan kadın ölümlerine yeniden dikkat çeken Caniş, erkekleri bu utanç tablosuna karşı durmaya çağırdı. Kadına yönelik her türlü şiddeti kınayarak, kadına şiddet uygulayan tüm erkekleri hesap vermeye ve kadını aşağılayan her türlü yaklaşıma son vermeye davet etti. Caniş, bugüne kadar kadın ölümlerine ve cinayetlerine karşı seslerini yükseltmedikleri ve herhangi bir geliştirmedikleri için özür tüm kadınlardan özür diledi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

MEKTUP - ‘Aslında insanlar duyarsız değil, habersiz’

SONRAKİ HABER

MEKTUP - Kars, kadın ve ağaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...