07 Eylül 1999 21:00

Doğu Timor'a kanlı senaryo

Doğu Timor'da referandum yapılmasını kabul eden ve halka özgürlük vaatlerinde bulunan Endonezya hükümeti, bölgeyi kan gölüne çevirmeye kararlı.

Paylaş
Doğu Timor'a kanlı senaryo
Endonezya'nın Doğu Timor üstüne hazırladığı kanlı senaryo uygulanmaya devam ederken, Avustralya ordusu öncülüğündeki uluslararası bir güç, bölgeye müdahale etmek için hazır kıta bekliyor. Endonezya askerlerinin ise, bölgede sıkıyönetim ilan edilmesinden sonra milis güçleriyle birlikte saldırılara katıldıkları haber verildi.
Doğu Timor'a bağmsızlık vermeyi vaat eden ve bu yolda referandum için geri sayımın başladığı tarihlerden itibaren bağımsızlık karşıtı milisleri aracılığıyla bölgedeki terörü artıran Yusuf Habibi hükümeti, dünden itibaren geçerli olmak üzere bölgedeki tüm yetkileri Endonezya askerlerine devreden sıkıyönetim kararını uygulamaya soktu.
Saldırıya askerler de katıldı
Endonezya yanlısı milislerin saçtığı terör nedeniyle binlerce kişinin kaçtığı Doğu Timor'da sıkıyönetim ilanıyla hareket geçen Endonezya birliklerine, istedikleri kişiyi sorgulamadan vurma yetkisi verildiği bildiriliyor.
Endonezya yönetimi, bağımsızlık karşıtı milislerin şiddet eylemlerine müdahale etmemekle suçlanırken, askerlerin de milislerle birlikte saldırılara katıldığı belirtiliyor.
Bu arada Avustralya'nın ardından Fransa ve İngiltere de BM tarafından Doğu Timor'a gönderilecek askeri güce katılacaklarını açıkladılar.
Washington Post gazetesi de, BM'nin 5-7 bin askerden oluşan uluslararası bir gücü Doğu Timor'a göndermeyi öngördüğünü yazdı. Washington Post'un ABD ve BM yetkililerine dayanarak verdiği haberde, Endonezya hükümeti ile BM Güvenlik Konseyi anlaşmadan, bölgeye birlik gönderilmesi kararının alınamayacağı belirtildi. Habere göre Avustralya'nın komutasında olacak uluslararası güce, Yeni Zelanda, İngiltere ve Kanada'nın da katılmaya hazır.
Son gelişmeleri yakından izleyen Amerikan yönetimi de, Endonezya hükümetinin, uluslararası barış gücünü kabul etmeye hazırlanması gerektiğini kaydetti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson ise, "Uluslararası topluluk derhal harekete geçmeli ya da önlenebilecek yeni bir trajedi için üzülmeli" diye konuştu
Portekiz Devlet Başkanı Jorge Sampaio'nun da, Doğu Timor'a BM gücü konuşlandırılması için ABD'nin Lizbon Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi. Devlet Başkanlığı'ndan bir sözcü, Sampaio'nun, ABD'den, bölgeye asker konuşlandırılması için destek istediğini belirtti.
Gusmao serbest
Doğu Timor'da bağımsızlık talebinin ezici bir biçimde üstün geldiği referandumun ardından başlayan saldırıların boyutu, Timorlu liderleri de endişeye düşürdü. Bölgedeki direniş hareketinin lideri Jose Alexandre (Xanana) Gusmao'nun tutulduğu ev hapsinden salıverildiği bildirilirken, Nobel Barış Ödülü sahibi liderlerden Jose Ramos-Horta da, bağımsızlık karşıtı milislerin katliamlarına engel olmak amacıyla bölgeye uluslararası güç gönderilmesi çağrısını yineledi.
Doğu Timor Ulusal Direniş Konseyi Başkan yardımcısı olan Ramos-Horta, CNN televizyonuna verdiği demeçte, "BM Güvenlik Konseyi, uluslararası topluluk ve özellikle de ABD, bölgeye uluslararası güç yerleştirilmesi için somut tedbirler almalıdır" dedi. Ramos-Horta, "Doğu Timor"da bağımsızlıktan geri dönülemez" diye konuştu.
Saldırılar sürüyor
Doğu Timor'da ilan edilen sıkıyönetimden sonra da saldırılarını sürdüren milis güçlerinin, Bacau kentinde, BM binasına ateş açtıkları bildirildi. Bir BM sözcüsü, Avustralya'da yaptığı açıklamada, saldırının BM'yi personelini tahliye etmeye zorlamak için yapıldığını dile getirdi. Endonezya yanlısı milis grupların sokaklarda devriye gezdiklerini söyleyen sözcü, "BM binasına, yaklaşık 15 dakika boyunca ateş edildi" dedi.
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı'nın (CICR) Doğu Timor'un başkenti Dili'deki merkezi de, milisler tarafından ateşe verildi. Vedran Drakuliç adlı Avustralyalı Kızılhaç görevlisi, binadaki 20 kadar görevlinin ve buraya sığınmış bulunan 2 bin kişinin ne durumda olduğu hakkında bilgileri olmadığını belirterek, "Bu kişilerin akıbeti hakkında son derece kaygılıyız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sakatlar dikkate alınmıyor

SONRAKİ HABER

Filistin kabinesi Amerikan planını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...