06 Eylül 1999 21:00

Adapazarı'na yeni yer arayışı

Alüvyon topraklardan oluşan tarım arazisi üzerine kurulan ve Marmara depreminde yerle bir olan Adapazarı'nın yeni yerleşim alanı için araştırmalar sürüyor.

Paylaş
Adapazarı'na yeni yer arayışı
Marmara depreminin ardından, Sakarya Valiliği'nin talebi üzerine kent çevresinde araştırma yapan Sakarya Üniversitesi'nden bir heyet, kentin kuzeyinde 2, batısında da 1 bölgeyi yeni yerleşim alanı olarak önerdi. Yapılacak detaylı incelemeler sonucu, önerilen 3 bölgeden biri Adapazarı'nın yeni yerleşim alanı olacak.
Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu, düzenlediği basın toplantısında, eski Adapazarı'ndan vazgeçmeye niyetleri olmadığını, kentin bugünkü yerinin ticaret merkezi olarak kullanılmaya devam edileceğini söyledi. Vali Rakıcıoğlu, kentin imar çalışmalarının revize edilmesi için üniversiteden bir teknik heyete görev verildiğini belirterek, heyetin hazırlayacağı raporun beklendiğini kaydetti.
Su sorunu
Geçici iskân alanları ile çadır kentlerin yavaş yavaş düzene girdiğini, ancak Adapazarı'nın esas sorunun içme ve kullanma suyu olduğunu vurgulayan Rakıcıoğlu, kent merkezindeki 400 kilometre uzunluğundaki su şebekesinin tamamen tahrip olduğunu, ancak şans eseri arıtma merkezi ile ana kollektörün sağlam kalabildiğini söyledi.
Rakıcıoğlu, "Esas sorunumuz su. Halen kentin yüzde 60'ına içme suyu veremiyoruz. Su boruları onarılacak gibi değil. 20-25 güne kadar hatların tamamını degiştirip, kentin her noktasına su vereceğiz'' dedi.
Vali Rakıcıoğlu, depremzedelere kimlik kartı vereceklerini, bu belge ile yardım dağıtımının daha düzenli yapılacağını sözlerine ekledi.
Yeni yerleşim alanı
Edinilen bilgiye göre, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Doç. Dr. Hasan Arman, Yard. Doç. Dr. Şefik Ramazanoğlu ve Yard. Doç. Dr. Can Karavul'dan oluşan heyet, şehir arazisi üzerinde jeolojik çalışmalar yaptı. Çalışmalar sonunda, kentin yeni yerleşim merkezi olarak; Kömürlük-Çamyolu-Rüstemler ve Poyrazlar Gölü arasında kalan alan ile Kaynarca yolunun doğusunda kalan Taşkısığı-İkizce Harmantepe arasındaki bölge ve kentin batısındaki Selahiye-Çubuklu-Dağyoncalı-Meşeli- Kazımpaşa köyleri arasında kalan bölge belirlendi.
ÖNCEKİ HABER

Ön hasar tespitleri bile

SONRAKİ HABER

Deprem göçü İzmir'de kiraları artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...