01 Mart 2011 16:26

Bu manşet 301'lik olurdu

Nejla Yıldız mahkemeden korunma istedi. Koruma sağlanmadı, öldürüldü. Mahkeme ölümünden 5 ay sonra suç duyurusunu işleme aldı ve 15 ay sonrasına duruşma günü verdi. Bu korkunç olay üzerine yazı işlerinde tartıştığımız manşetlerin hepsi 301. madde kapsamına giriyordu.Nejla Yıldız’ın kızının eski se

Bu manşet 301'lik olurdu
Paylaş
Hilal Yağız

Nejla Yıldız’ın kızının eski sevgilisi tarafından vahşice öldürülmesinin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. Nejla, öldürülmeden bir ay önce, 17 Eylül'de katili hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve ölümle tehdit edildiğini bildirmişti.

Savcılıkta bekleyen suç duyurusu ise şikayetçi öldürüldükten ve katil tutuklandıktan 5 ay sonra işleme konularak, bir skandala imza atıldı. Mahkeme de, savcı da Nejla’nın öldürüldüğünden habersiz; mahkeme suç duyurusu için 15 ay sonrasına, 20 Aralık 2011’e gün verdi.

ÖLDÜRÜLME DAVASI AÇILMADI AMA…

Son yıllarda hızla artan ve 2011’in ilk aylarında da artışını yükselterek sürdüren kadın cinayetleri artık gündemde sıradan haberler olarak yerini almaya başlamışken, Ekim 2011’de kızının eski sevgili tarafından öldürülen Nejla Yıldız cinayeti davasında inanılmaz bir gelişme yaşandı. Aradan 5 ay geçmesine, Nejla Yıldız cinayeti davası ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmazken, Ankara 2. Sulh Mahkemesi Nejla Yıldız ve kızının;  Nejla Yıldız öldürülmeden bir ay önce yaptığı şikayeti nihayet işleme aldı. Ancak bir skandala da imza atarak; kendi çalışanları Nejla’nın öldürüldüğünden bihaber, duruşma tarihi belirleyerek…

ÖLÜNÜN CEP TELEFONUNA MESAJ ATILMASI KARARI

Nejla Yıldız’ın öldürüldüğünden, sadece mahkeme değil, savcı da habersiz, üstelik kadın savcı. Cumhuriyet Savcısı Emine Şencan Sarp Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesine gönderdiği sevk yazısında, Yıldız ve kızının suç duyurularına yer verip, “Şüphelinin yargılanmasının mahkemenizce yapılarak üzerine atılı suçlardan eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri gereğince cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur” dedi.

ZANLININ SUÇU: BASİT YARALAMA VE TEHDİT

Mahkemenin duruşma hazırlık tutanağı ise tam bir skandal: Nejla Yıldız’ı öldürmekten cezaevinde tutulan Gazi Baltacı’nın suçu tutanakta, “Basit yaralama ve tehdit” olarak belirtilmiş.

“Gereği düşünüldü” denilerek alınan kararlar ise mahkemelerin geldiği noktayı göstermesi açısından çarpıcı:
Yıldız’ın 5 ay önce öldürüldüğünden bihaber mahkeme kararında; “Nejla Yıldız ve kızı adlarına, CMK’nın 233. maddeleri gereğince, duruşma gün ve saatini bildirir çağrı kağıdının çıkartılmasına, gelmemesi halinde anılan kanunun 44. maddesi gereğince zorla getirileceği hususunun eklenmesine, şikayetçinin dosyada var ise mevcut ev ve cep telefon numarasına duruşma gün ve saatinin kısa mesaj ile bildirilmesine” denilmiş.

Sanık Gazi Baltacı’nın da duruşmaya çağrılmasına, gelmezse, zorla getirileceğinin bildirilmesine, duruşma tarih ve saatinin ev ve cep telefonuna mesaj olarak geçilmesine karar veren mahkeme, “Sanığın ekonomik ve sosyal durumunun tespiti için ilgili Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılması” kararı da almış…
Bütün bunlar yetmezmiş gibi, mahkeme sanığın, “Seni ve aileni öldürürüm” tehditlerine rağmen 15 ay sonrasına, 20 Aralık 2011’e duruşma günü vermiş.

SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTA’

Nejla Yıldız’ın Avukatı İlke Işık Sağdıç, bu durumu; “sözün bittiği nokta” olarak değerlendirdi. Sağdıç, adliyede yazı işleri müdürü olan bir kadının öldürüldüğünden savcının, mahkemenin haberi olmamasının skandal olduğunu söyledi. “Necla Yıldız’ın öldüğünden mahkemenin haberi yok, tutanağın ölen kadının adresine ulaşmasını istiyorlar, bunlar da yetmezmiş gibi 15 ay sonrasına gün veriyorlar” diyen Sağdıç, yargının kendi çalışanını koruyamadığı gibi öldüğünden de haberi olmadığının altını çizdi. Sağdıç, “Mahkemenin dışarıdaki kadın cinayetleri ile ilgilenmediğini zaten biliyoruz. Ama adliye binasındaki yazı işleri müdürünün ölümünden, daha doğrusu öldürülmesinden de haberleri yok maalesef” diye konuştu. Sağdıç “Nejla’nın yaşadığını düşünüyorsalar da, böyle bir davayı 15 ay sonrasına erteleyerek, Nejla’yı ölüme terk ediyorlar” dedi.

Muhtemelen aralıktaki mahkemede Sanık Gazi Baltacı’nın tehdit ve yaralamadan yargılanacağını, kendisine de basit bir ceza verileceğini kaydeden Sağdıç, bu durumun kadına ilişkin suçlarda ve kadın şikayetlerinde yargı sisteminin geldiği noktayı göz önüne serdiğini dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam Alanlarımız Yok Oluyor (1)

SONRAKİ HABER

İstanbul’da binlerce kadın buluşacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...