06 Eylül 1999 21:00

Küreselleşme

Ayrıntı Yayınları daha önce 'Postmodern Etik' isimli kitabını Türkçeye kazandırdığı Zygmunt Bauman'ın 'Küreselleşme-Toplumsal Sonuçları' kitabını da okurların ilgisine sundu.

Paylaş
Küreselleşme
Ayrıntı Yayınları daha önce 'Postmodern Etik' isimli kitabını Türkçeye kazandırdığı Zygmunt Bauman'ın 'Küreselleşme-Toplumsal Sonuçları' isimli kitabını da okurların ilgisine sundu. Abdullah Yılmaz'ın çevirisiyle yayınlanan kitap, bağımsız sosyolog Bauman'ın önemli çalışmalarından birisi. Bauman kitapta, çarpıcı örneklerle küreselleşmenin getirdiği ahlaki ikilemlere değiniyor. "Yiyeceğin bol olduğu yere gitmek isteyen açlar, büyük paralar ödeyerek kendilerini 'çatık kaşların' beklediği yolculuklarına çürük teknelerle çıkarken; zenginler uçakların birinci mevkiilerinde şampanyalarını yudumlayarak küreselliğin tadını çıkartıyorlar, üstelik daha ucuza" cümlesiyle küreselleşmenin bir boyutunu tanımlayan yazar, suç ve ceza anlayışındaki değişimin de üzerinde duruyor.
Gelecek hakkında da ilginç öngörülerde bululan Bauman'a göre yereller yerellikleri etrafında kalın duvarlar örerken, küreseller yerelleri toplama kamplarına dönüştürme peşindeler. Bauman'a göre küreselleşmenin ikiz kardeşi yerelleşme, reddedenin reddedilmesi yoluyla aynı amaca hizmet ediyor: Parçalanma ve yabancılaşma.
ÖNCEKİ HABER

Demokrasi, barış, sosyalizm

SONRAKİ HABER

Ön hasar tespitleri bile

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...