06 Eylül 1999 21:00

OYAK lağvedilsin!

OYAK üyeleri, kurtarma çalışmalarına katılmayan, subaylara dahi yardım etmeyerek depremin 2. günü karaborsa mal satan OYAK'ın lağvedilmesini istediler.

Paylaş
OYAK lağvedilsin!
On binlerce insanın ölümü, yüz binlerce insanın da evsiz kalması ile sonuçlanan deprem karşısında Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)'nun duyarsızlığı, üyelerinin tepkisine neden oldu. OYAK'ın ne kurtarma, ne yardım çalışmalarına katılmadığını, hatta depremin ardından Gölcük'teki ordu pazarının karaborsa satış yaptığını vurgulayan OYAK üyeleri, OYAK Genel Müdürlüğü ve TSK'ya gönderdikleri 17 maddelik dilekçelerle OYAK'ın lağvedilmesini istediler.
OYAK üyelerinin adları ile tek tek imzalayıp gönderdikleri dilekçenin girişinde, OYAK'ın deprem bölgesine ve diğer deprem bölgelerine hiçbir yardım eli uzatmadığı ifade edildi. Depremin ilk iki gününde çekiç, tokmak, kürek, kazma, balyoz, tel makası ve benzeri aletler olmadığı için insanların yıkıntılar arasında kaldığı kaydedilen dilekçede, depremin 3., 4. ve 5. günü ise cenazelerin askeri-sivil kurum ve kuruluşların yardımıyla çıkarılmaya çalışıldığı belirtildi.
'OYAK karaborsacı'
"Depremin ilk gününden itibaren gönüllü kuruluşlar ve şahışlarca getirilen gıda yardımlarıyla ayakta durmaya çalıştık" diyen OYAK üyesi depremzedeler, Gölcük Garnizonu yakınındaki Ordu Pazarı (OYPA) mağazasının yardım etmek bir yana, depremin ikinci günününden itibaren depremzedeleri içeri almadığı ve yakında kurduğu stantta birkaç kat fiyatla karaborsa satış yaptığı da dile getirildi.
Ölüm tazminatı kuşkusu
OYAK'ın halen depremzedelerin ve depremzede OYAK üyelerinin haline seyirci kaldığı vurgulanan dilekçede, "Türkiye genelinde depremle mağdur on binlerce subay/astsubay ve hayatlarını kaybeden bine yakın subay/astsubay ve ailelerinin tespitlerimize göre doğal afet tazminatı ile ölüm yardımı alma kuşkuları OYAK yetkililerini derinden üzmüş ve telaşlandırmıştır. Türkiye'nin en büyük ticari kuruluşlarından olan kurumumuz milyar dolarlara varan ciro-kâr yaparken, kurum çalışanlarını en zor günlerinde yalnız bırakmanız inifial uyandırmıştır" denildi.
'İşini yapmıyor'
"Dost kötü günde belli olur" atasözünün de hatırlatıldığı dilekçede, OYAK'ın en zor günde dostane yaklaşımının bulunmadığını gösterdiği belirtildi. OYAk Kanunu'nun TC Anayasası'nın 122. maddesi dahilinde çıkarıldığı için kurumdan ayrılma yolunun kapatıldığı, girişin de zorunlu kılındığı kaydedilen dilekçede, "Ne var ki, başka bir kanun çıkartılarak, bu durum aşılabilmektedir. TSK mensupları TBMM'ye dilekçelerini Anayasa'nın 74. maddeleri gereğince silsileler yolu ile ulaştırma zorunluluğu mevcuttur. Ben de bu hakkımı kullanmak, OYAK Kanunu'nun değiştirilmesi, şahsi düşüncem olarak OYAK'ın ana faaliyetlerini yerine getirmediğinden OYAK'ın satılarak, herkese payı oranında birikmiş hisselerinin verilmesi yönünde bütün üyelerinin talepleri de değerlendirilerek Meclis'ten yeni bir kanunun geçmesi yönünde arzumu iletiyorum" denildi.
Kurtarma faaliyetine katılmadı
İsrail, Almanya Hollanda, Rusya, İtalya, Yunanistan ABD gibi dünyanın dört bir tarafından kurtarma ekiplerinin deprem bölgesinde çalıştığı günlerde, OYAK İnşaat, ve OYAK iştiraki fabrikaların hiçbir iş makinesi, alet, edavat ve çalışanın kurtarma faaliyetine katılmadığı da hatırlatılan dilekçede, "Bu deprem TSK personelinin yoğun olduğu bölgelerde meydana gelmiş olmasına rağmen, olaki askerlerin bulunmadığı bölgelerde bile deprem olduğunda insanlık vazifesi uğruna, kurtarma çalışmalarına tüm kuruluşların iştirak etmesi gerekir ve gereklidir. Dünyada esas olan yaşamdır. Yaşamı zorlayan koşullar, bazen bireysel, bazen toplumsal, bazen de tüm bir gayretle aşılabilir. İşte bizim içinde bulunduğumuz yaşadığımız ve bundan sonra da yaşayacaklarımız tüm bir gayretle aşılabilir. Bu koşullarda kendini sorumsuz hisseden kurumlar ve kişiler bize değil, tüm insanlığa büyük bir haksızlık etmiş olurlar" denildi.
OYAK işlevini yitirdi
OYAK Genel Müdürlüğü ve TSK'ya gönderilen dilekçenin son maddesinde ise şöyle denildi: "Yardımlaşma kurumları belli bir amaç uğruna kurulur ve bu amaçlarını yerine getirmeyi sürdürdükleri sürece devam eder, getiremediklerinde kapanır veya lağvedilirler. Kanaatim odur ki, OYAK da esas amacını yerine getiremediğinden ve üyelerinin birçoğunun memnuniyetsizliklerinden dolayı işlevini yitirmiş ve kendi sonunu hazırlamıştır."
ÖNCEKİ HABER

Doğu Timor'da kontra vahşeti

SONRAKİ HABER

Belgeler Kıvrıkoğlu'nu yalanlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...