05 Eylül 1999 21:00

Şikâyetler Okuyan'ı kızdırdı

Mesut Yılmaz'ın Yalova gezisinde depremzedelerin sorunlarını dile getirmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan'ı kızdırdı.

Paylaş
Şikâyetler Okuyan'ı kızdırdı
ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın Yalova'daki gezisi sırasında depremzedelerin yaşadıkları sorunları dile getirmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Yalova Milletvekili Yaşar Okuyan'ı kızdırdı. Yalova'daki Kızılay çadırlarında kalan vatandaşları ziyareti sırasında depremzedeler Yılmaz'ı, "Sırılsıklam oluyoruz. Kızılay çadırlarının her tarafı delik. Biz ne zaman normal çadırlara geçeceğiz" sözleriyle karşıladılar. Çadırkentte görevli bir hemşirenin Yılmaz'a, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine personel göndermediğini bildirmesi üzerine devreye giren Okuyan, "Neden bunları daha önce söylemediniz?" diye tepki gösterdi.
Yılmaz, incelemelerde bulunmak üzere İstanbul Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı Temel Reis-2 deniz otobüsüyle dün Yalova'ya gitti. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ile birlikte deprem bölgesine giden Yılmaz, Kriz Yönetim Merkezi'nde Vali Nihat Özgül'den bilgi aldı.
Deprem bölgesinde ilk günden beri bulunan ve çalışmaları yönlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da, Yılmaz ve diğer bakanların yürütülen çalışmalarla ilgili yönelttikleri soruları yanıtladı. Yalova'da 13-14 bin ailenin evsiz kaldığını, tahminlerine göre 12 bin civarında prefabrik konuta, 5000 kadar da kalıcı konuta ihtiyaç duyulacağına dikkati çeken Okuyan, köylerde çok büyük hasar olmadığını, bu köylerde yaşayanlara prefabrik konut yerine, belirli bir ücret ödenerek, kendi kalıcı konutlarını yapmalarının sağlanabileceğini söyledi.
Okuyan gerçeği itiraf etti
Deprem bölgesindeki sorunların orta ve uzun vadeli olarak değiştiğini vurgulayan Okuyan, şöyle konuştu: "Depremin ilk günlerinde yoğun bir biçimde yardımlarla karşılaştık. Ancak, son 5-6 gündür deprem bölgesine gelen yardımlarda yüzde 90 azalma var. Ciddi bir kriz yaşamaya başladık. Halen Yalova'da konuşlandırılan Denizcilik İşletmeleri'ne ait gemilerin iaşesi TOBB tarafından karşılanıyor. Buralarda herhangi bir sorunumuz yok ancak, makarna, sıvıyağ, salça, prinç ve bulgur gibi kuru gıdalara ihtiyaç var." Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Doğa Müzesi'nde TSK ve Kızılay tarafından oluşturulan çadırkenti gezdiler.
Kızılay çadırlarında kalan vatandaşlar, Yılmaz'a, "Sırılsıklam oluyoruz. Kızılay çadırlarının her tarafı delik. Biz ne zaman normal çadırlara geçeceğiz. Çadır dağıtımını biraz daha hızlandıramaz mısınız?" diye yakındılar. Çadırkentte görevli bir hemşirenin Yılmaz'a, Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine personel göndermediğini bildirmesi üzerine ise Okuyan, "Neden bunları daha önce söylemediniz?" diye tepki gösterdi. Yılmaz, çadırkentten ayrılmadan önce arabasının önüne geçen depremzede Emel Fidal adlı kadın da, yiyecek alamadıklarını söyledi.
Yalova en iyisiymiş
Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Tekirdağ Feribotu'na geçerek, orada barındırılan depremzedelerle görüştü. Yılmaz, feribottan ayrılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tüm deprem bölgelerini gezdiğini en iyi durumda olan yerin Yalova olduğunu söyledi.
Yalova'da üç gemide, 8300 çadırda ve 5 kamu tesisine ait misafirhanede geçiçi barınma sorununun çözüldüğünü hatırlatan Yılmaz, "Yalova'da imkânlar doğrultusunda vatandaşlara en iyi şartların sağlandığını gördüm. Bütün imkânlarımızla, depremzede vatandaşların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
'Şimdi zamanı değil'
Öte yandan Yalova'nın 5 yıllık gececeği, düzenlenen bir toplantıda tartışıldı. Yaşar Okuyan öncülüğünde, Yalova Valisi Nihat Özgöl, ilde faaliyet gösteren kamu kurumları yöneticileri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, kaymakamlar, ticaret ve sanayi odası üyeleri, esnaf odaları temsilcileri, Protokol Çadırı'nda bir araya gelerek, kentin geleceğini tartıştılar. Bakan Okuyan, burada yaptığı konuşmada deprem günü yaşananları dile getirdi ve özellikle Kızılay çalışmaları ve çadırlarına değindi. Kızılay çadırların yetersiz olduğuna ve vatandaş tarafından beğenilmediğine işaret eden Okuyan, "Sorgulanması gereken çok şey var ancak, şimdi bunların zamanı değil" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Halka yararlı bir iş yapıyoruz

SONRAKİ HABER

'ÖSS'yle özelleştirmeye zemin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...