05 Eylül 1999 21:00

'Mega çadırkent kuracağız'

Gölcük'te görevli 8. Mekanize Piyade Tugayı ve Tali Bölge Komutanı Tuğgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, gençlerle yaptığı sohbette, depremzedelere ilginç vaatlerde bulundu.

Paylaş
'Mega çadırkent kuracağız'
7.4 şiddetindeki depremin merkez üssü olan ve binlerce insanın yaşamını yitirdiği Gölcük'te görevli 8. Mekanize Piyade Tugayı ve Tali Bölge Komutanı Tuğgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Gölcüklü gençlerle yaptığı sohbette, depremzedelere ilginç vaatlerde bulundu. Kıvrıkoğlu, deprem öncesi 70 bine yakın nüfusu olan Gölcük'te kurulan çadırkentten ve verilen yardımların yetersizliğinden yakınan gençlere, "Çadırkentte yaşayan 13 bin kişinin hepsi mutlu. Yer yok, neden? Demek ki insanlar mutlu. Öyle olmasa yarısı çadırı boşaltır gider" dedi.
Kıvrıkoğlu, Gölcük'ü terk etmek zorunda kalan binlerce insanı ise görmezden gelirken, gençlerin gıda dağıtımındaki eksiklikleri ve konut taleplerini dile getirmesi üzerine ise, "Her gün bir şeyler yapıyoruz. Duş, tuvalet...işimiz gücümüz o. Bir kişi, 2 kişi, 10 kişi erzak almamış olabilir, doğrudur. Ama 50 bin kişi erzak alıyor. 10 kişi neden erzak alamadı? Demek ki orada bir hata var" dedi.
İlginç vaat
"Çok güzel çadırkentlerimiz var, daha da güzelini yapacağız. Mega çadırkentler kuracağız" diyen Hayri Kıvrıkoğlu'na gençler "Kızılay çadırlarına mı?" diye sordu. Kıvrıkoğlu da, bunun üzerine, "Kızılay çadırlarını kaldıracağım. Yeni, büyük çadırlar gelecek, sizleri oralara alacağım" iddiasında bulundu. Evlerinin yanında kalan insanlara çadır verilmediğini itiraf eden Kıvrıkoğlu, para yardımı getireceği sözü de verdi. Kıvrıkoğlu, gençlerin "Kocaeli Valisi Gölcük'e neden gelmiyor?" şeklindeki sitemleri üzerine ise, "Onu gidin Vali'ye sorun, bana değil. Ben de Vali Bey'i merak ediyorum, ben de özledim" yanıtı verdi.
Gölcük göç ediyor
Bu arada, Gölcük'ün giderek boşaldığı, çadırkentteki 13 bin kişi dışında, az sayıda insanın da evlerinin yanında kendi kurduğu çadırlarda kaldığı ifade ediliyor. Memurların birçoğunun tayinlerini başka illere aldırdığı ya da başka illere göç ettiği ifade edilen Gölcük'te, binlerce kişinin de yurtdışına çıkmak için başvuruda bulunduğu dile getiriliyor. Kentte, nakliyat firmalarına ait araçların yoğunluğu göze çarpıyor. Firmalar, daha çok İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyükşehirlere eşya taşıdıklarını söylüyorlar.
Gölcük'te kalanların çoğunun kaldığı Gölcük girişi, Sarayyolu ve Gözlemetepe'de kurulan çadırkentlerdekilerin ise, Gölcük merkezine inmediği dile getiriliyor. Acilen konut yapılması gerektiğini ifade eden Gölcüklüler, bir iki ay içinde sorunların çözülmemesi durumunda kenti terk edip, başka illere gitmeyi düşünüyor.
'Düne göre iyiyiz'
Öte yandan Devlet Bakanı Hasan Gemici, Gölcük'teki Kriz Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşananlara sorunlara değinerek, bazı şikayetlerin doğal olduğunu söyledi. "Önümüzdeki günlerde yaşam şartları biraz daha düzelecek" vaadinde bulunan Gemici, beslenme sorunlarını çözdüklerini, çocukların yaşadığı sıkıntıların sürdüğünü anlattı. Gemici, ihtiyaçların belirli bir süre kadar daha süreceğini belirten Gemici, "Düne göre daha iyiyiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Depremzede konut istiyor

SONRAKİ HABER

Tüzel: Halka yararlı bir iş yapıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...