04 Eylül 1999 21:00

OLEYİS'te muhaliflerin sesi kesik

OLEYİS'in 8. Olağan Genel Kurulu, Genel Başkan Enver Öktem'in tam hakimiyeti ile başladı. Kongrede, yolsuzluğu gündeme getiren Denetleme Kurulu'nun raporu reddedildi.

Paylaş
OLEYİS'te muhaliflerin sesi kesik
DİSK'e bağlı Otel, Lokanta ve Eğlence İşçileri Sendikası (OLEYİS)'nın 8'inci Olağan Genel Kurulu beklenen tartışmalara sahne olmadı. Dedeman Oteli'nde 290 delegenin büyük bir çoğunluğunun katılımıyla başlayan kongrede, delegelerin OLEYİS Genel Başkanı Enver Öktem'e tam destek verdikleri gözlendi ve sendikadaki yolsuzluk iddialarını destekleyecek tek bir konuşma yapılmadı. Kongrede delege olmayanlara söz hakkı tanınmadı.
OLEYİS yöneticileri salona "OLEYİS sizinle gurur duyuyor", "Yaşasın OLEYİS, yaşasın DİSK" sloganları ile girdi. Divan Başkanlığı'na Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Keskeç'in getirilmesi ve bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kongrenin açış konuşmasını OLEYİS Genel Başkanı Enver Öktem yaptı. Öktem konuşmasında, yeni yüzyıla girerken, genel dünya sorunları, ülkenin sorunları ve sendikal sorunlar açısından durumun pek parlak olmadığını, krizin turizm sektörünü de etkilediğini ve bu sektörlerde işten çıkarılma sayısının arttığını söyledi. Öktem, OLEYİS'in saldırı kampanyasıyla karşılaştığını ve enerjisinin çok büyük bir kısmını bu saldırıları bertaraf etmek üzere harcadığını öne sürdü.
'Faaliyet raporları üzerine görüşmeler' başlıklı gündem maddesinde Divan Başkanı Keskeç'in "Dışarıda dedikodu yapmayın. Gelin söyleyeceğiniz sözleri burada söyleyin" uyarılarına rağmen uzun süre kimse söz almadı. Keskeç'in ısrarı karşısında delegelerden Hasan Yağız, bazı basın yayın organlarının, OLEYİS'i ve kadrolarını yıpratmak istediğini öne sürürerek, "İşbirlikçiler buraya gelemedi. Derslerini verdik, vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. Vedat Böke ise, sendikada 3 yıl boyunca içten ve dıştan saldırılara karşı mücadele verdiklerini, ancak bunlardan kurtulduklarını ileri sürdü. Seyfettin Baş da, işverenle işbirliği yapanların sendikayı zor durumda bıraktıklarını iddia etti.
Bu arada bir OLEYİS üyesinin, "Biz Antalya'dan geldik. Biz burada temsil edilmiyoruz" şeklindeki sitemi de Divan Başkanı tarafından, "Bu benim sorunum değil" şeklinde cevaplandırıldı. Ardından faaliyet raporu oybirliği ile aklandı.Suçlayan rapor asılsızmış
Kongrede daha sonra Hesap Tetkik Komisyonu Raporu okundu. Raporda, OLEYİS Denetleme Kurulu'nun 1998 dönemini inceleyip, usulsüzlükler tespit eden raporunun asılsız olduğu ve bu raporun reddedilmesi istendi. Rapor üzerine de hiçbir delege söz almadı ve Denetleme Kurulu Raporu oybirliğiyle reddedildi. "Aklanmanın" ardından teşekkür konuşması yapan Öktem, "sendikayı yıpratmak isteyen işbirlikçilere gereken cevabın verildiğini" söyledi. "Biz gazete beni manşet yaptı. Dansöz oynatıyor diye. Bizim personel geceleri olur. Bazen de işverenler düzenler. Böylesi bir gecede çekilen fotoğrafla bizi suçladılar. Biz üyelerimizin tek bir kuruşuna bile göz dikmedik" diyerek kendisini savunmaya çalışan Öktem'in sözleri "Vur vur inlesin, işveren uşakları dinlesin" sloganları ile karşılandı.
Kongre bugün yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimlerde 9 kişilik Merkez Yürütme Kurulu, 3 kişilik Denetleme Kurulu ve 5 kişilik Disiplin Kurulu ile 60 kişilik DİSK Genel Kurulu delegasyonu belirlenecek.
ÖNCEKİ HABER

Yunan belediyelerinden yardım

SONRAKİ HABER

Yoksulluk sınırı iki kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...