04 Eylül 1999 21:00

Genel liseler ÖSS'de çöktü

1999 ÖSS'de özel-fen ve anadolu liseleri ile özel genel liselerin başarı oranı geçen yıla göre yükselirken, resmi genel liseler tam bir çöküş yaşadı.

Paylaş
Genel liseler ÖSS'de çöktü
YÖK, "tek basamaklı ÖSS sisteminin, fırsat eşitliğini bozacağı, özel-fen ve anadolu liselerine avantaj sağlayacağı, genel liseler ile mesleki teknik lise öğrencilerinin aleyhine sonuçlar doğuracağı ve bu kurumların başarısında büyük düşüş olacağı" eleştirilerini reddederken, 1999 ÖSS sonuçları, YÖK'ü yalanladı. 1999 ÖSS'de özel-fen ve anadolu liseleri ile özel genel liselerin başarı oranı geçen yıla göre yükselirken, resmi genel liseler tam bir çöküş yaşadı. Genel liselerin lisans programlarına öğrenci gönderme oranı 1998 ÖSYS'de yüzde 12.6 olarak gerçekleşirken, bu oran 1999 ÖSS'de yüzde 8.9'a düştü.
Başarı oranı düştü
1999 ÖSS istatistiklerine göre, önceki yılların ÖSS şampiyonu olan devlet fen liseleri bu yıl ilk kez özel fen liselerinin gerisinde kaldı. Lise son sınıf düzeyinde özel fen liselerinin lisans programlarına öğrenci gönderme başarısı yüzde 76 olarak belirlenirken, devlet fen liseleri yüzde 74.6'da kaldı. 1998 ÖSS'de fen liseleri yüzde 64'lük oranla birinci olurken, özel fen liseleri yüzde 61'de kalmıştı.
Resmi anadolu liselerinin başarısı yüzde 59'dan yüzde 65.1'e, özel anodolu liselerinin başarısı yüzde 54.9'dan yüzde 60.7'ye, özel genel liselerin başarısı da yüzde 36.3'ten yüzde 41.3'e yükselirken, resmi genel liseler ile mesleki-teknik liselerin başarıların da büyük düşüşler yaşandı.
1998 ÖSYS verilerine göre, genel liselerden son sınıf düzeyinde başvuru yapan 227 bin 810 adaydan 39 bin 599'u bir programa yerleşirken, 1999 ÖSS'de başvuruda bulunan 218 bin 670 adaydan 35 bin 342'si üniversiteye girebildi. Genel liselerin henhangi bir programa öğrenci gönderme başarısı 1998 ÖSS'de yüzde 17.3 olarak belirlenirken, 1999 ÖSS'de bu oran yüzde 16.1 olarak gerçekleşti. Genel liselerin başarısındaki düşüş, lisans programları açısından bakıldığında da daha büyük oldu. Genel liselerin lisans programlarına öğrenci gönderme oranı 1998 ÖSS'de yüzde 12.6 olarak belirlenirken, bu oran 1999 ÖSS sonucunda yüzde 8.9'a düştü. Genel liselerden geçen yıl 28 bin 657 öğrenci 4 yıllık lisans programlarını kazanırken, bu yıl lisans programlarını kazanan öğrenci sayısı 19 bin 491'de kaldı.
Meslek liselerinin durumu
Yeni ÖSS sistemine en büyük tepkiyi mesleki-teknik lise öğrencileri gösterirken, ÖSS sonuçları bu öğrencilerin haklılığını ortaya koydu.
Teknik liselerin lisans programlarına öğrenci gönderme başarısı 1998 ÖSYS'de yüzde 12.7 olarak belirlenirken, 1999 ÖSS'de yüzde 6.6 oldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Türkiye'yi bilgilendiriyoruz'
Almanya İstihbarat Dairesi Başbakanlık Koordinatörü Ernst Uhrlau, Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'nın ülkedeki yabancıların faaliyetlerini izleyerek tabi oldukları ülkelere bilgi aktardığını söyledi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Alman Journalist Network işbirliğiyle, Türk-Alman ilişkileri konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan Körber Vakfı merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan Uhrlau, Almanya'da, örgütlerin geçmişe nazaran çok daha profesyonelce çalışmaya başladığını belirtti. Uhrlau, "Örneğin, uyuşturucu, silah ve insan kaçıran çeteler var. Burada suç işleyen yabancıları ve yaptıklarını tabi oldukları ülkelere bildiriyoruz. Örneğin, İran'ın Halkın Mücahitleri yandaşları ve Şah yanlılarının faaliyetlerini izliyoruz. Buradaki, solcu, sağcı ve dinci Türk gruplarının da faaliyetlerini izleyip Türk hükümetine bildiriyoruz" dedi.
Gerek devletler, gerek örgütler tarafından yapılan faaliyetleri sıkı bir şekilde izlediklerini kaydeden Uhrlau, "Örneğin, Türkiye'nin PKK ve benzeri örgütlere yönelik yaptığı istihbarat çalışmasını Alman hükümetine bildirmemesi suç oluşturur. Böylesi istihbari çalışmalarda bulunmadan önce anlaşıyoruz. Biz de buradaki Türk oluşumlarının faaliyetlerini isim vermeden bildiriyoruz" diye konuştu.
'Sol ittifakı'
Türk ve Alman illegal sol örgütler arasında son yıllarda giderek artan bir işbirliği olduğunu öne süren Uhrlau, bu örgütlerin birbirlerini destekler hale geldiğini ve bu işbirliğinin, Almanya'da çeşitli gösteriler ve yürüyüşler düzenleme boyutunda olduğunu ifade etti.
Soysal'ın yakalanması
ERNK üyesi olduğu belirtilen Cevat Soysal'ın Almanya'dan kaçırılmış olması halinde Almanya'nın tepkisinin ne olacağı" yolundaki bir soruya da Uhrlau, "Cevat Soysal, Almanya'dan kaçırılmış olsaydı çok büyük bir diplomatik sorun olurdu" karşılığını verdi. Uhrlau, Almanya'da islami örgütlerin özellikle para transferi konusunda uzman olduğunu da kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Depremzedelerden Kıvrıkoğlu'na yanıt

SONRAKİ HABER

Trinidad'ın çelik davulları...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa