04 Eylül 1999 21:00

'Ormandaki kaçak villaları

   depremzedeler kullansın'

Paylaş
'Ormandaki kaçak villaları
   depremzedeler kullansın'
Orman Mühendisleri Odası, "yıktırılması planlanan orman içindeki kaçak villaların depremzedelerin kullanımına sunulmasını" önerdi.
Oda Başkanı Salih Sönmezışık, yaptığı yazılı açıklamada, talan sonucu birçok orman alanının "orman niteliğini kaybettiği" gerekçesiyle Hazine adına orman sınırları dışına çıkarıldığını ve Orman Bakanlığı'nın bu alanları orman köylüsüne tahsis etmek yerine "mütegallibe"ye (zorba takımı) yok pahasına sattığını vurguladı.
Deprem bölgesi İstanbul'da 166 bin 790, Kocaeli'de 44 bin 900, Sakarya'da 263 bin 740, Bolu'da 136 bin 100 olmak üzere Orman Bakanlığı'nca satışa sunulacak toplam 610 bin 910 dönüm söz konusu tipte saha bulunduğuna dikkati çeken Sönmezışık, "Depremzede yurttaşlarımız geçici olarak bu alanlara yerleştirilebilir. Özellikle belediye sınırları içinde kalan sahalar bu yerleşim için en uygun olan yerlerdir" dedi.
Orman içinde 3., bazıları 4. konut olarak yapılan kaçak villaların da devreye sokulmasını öneren Sönmezışık, şunları kaydetti:
"Sadece İstanbul'da 1992 yılından bu yana mahkeme kararı alınmış ve Orman Bakanlığı'nca yıktırılması planlanan 3500'ün üzerinde villa bulunmaktadır. Mahkeme kararı gereği bu villalar kamunun malıdır. Devlet bu binaları yıkmak yerine, Orman Yasası'nda yapılacak basit bir düzenleme ile depremzede yurttaşlarımızın kullanımına sunmalıdır. Eldeki bu olanağı devreye sokmak sanıldığı gibi zor bir olay değildir."
ÖNCEKİ HABER

İmar ayrıcalığı kaldırılmalı

SONRAKİ HABER

Fındık işçilerine çadır verilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa