04 Eylül 1999 21:00

İmar ayrıcalığı kaldırılmalı

Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, özellikle Marmara kıyılarındaki planlara müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı.

Paylaş
İmar ayrıcalığı kaldırılmalı
İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, Türkiye'de üst ölçekli planların olmadığını belirterek, "Merkezi hükümetin şu şu bölgelere şu tür tesisler yapılabilir, şu alanlar imara açılamaz gibi kısıtlamaların yanı sıra belediyelerin imar planlarını da denetleyecek sistemi getirmesi lazım" dedi.
Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, başta İstanbul olmak üzere ülke çapında kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi ve devletin bu soruna çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Kaçak yapılaşmanın bir kültür haline geldiğini ifade eden Turgut, şunları söyledi:
"Türkiye'de kimseye bir şey yapılmadığı için normal basit konut yapısının ötesinde büyük iş merkezleri, oteller, kamunun bazı tesisleri kaçak yapılıyor, orman arazilerine kaçak üniversiteler yapılıyor. Devlet yöneticilerinin bu işin ciddiyetini kavraması ve kaçak yapılaşmaya son vermeleri lazım. Yoksa vatandaş bu tavizkâr ortamdan yararlanır ve kaçak yapılaşma kendi başına durmaz."
Turgut, Türkiye'de ayrıcalıklı yasaların olduğunu, turizm merkezlerine Bayındırlık ve Turizm Bakanlıkları, GAP bölgesinde GAP idaresi, SİT alanlarında Koruma Kurulları, Kültür Bakanlığı'nın plan yaptığını belirterek, "Belediyelerden daha iyisini mi yapıyorlar, hayır... Belediyelerde olay biraz daha dejenere olmuş, kokuşmuş durumda. Onlar daha çok göz önünde oldukları için daha çok göze batıyorlar. Ama yapı ve imar konusunda merkezi hükümet ve teşkilatları da belediyelerden iyi değiller" dedi.
Deprem felaketinin ardından yıkılan ve büyük hasar gören binalarla ilgili olarak belediyelerde görevli meslektaşlarının suçlandığını hatırlatan Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, "Belediyelere gelen plan tekliflerini teknik eleman arkadaşlarımız uygun bulmayıp, ret yazmalarına rağmen belediye başkanları belediye meclislerine havale ediyor ve bunlar meclislerden geçiyor" diyerek, bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
İstanbul'un imar planı değişmeli
17 Ağustos depreminden sonra afet bölgesini gezdiğini anlatan Turgut şu görüşleri dile getirdi:
"İstanbul'da böyle büyük bir deprem olmasından daha çok korkuyoruz. Son depremde İstanbul'u Allah korumuş, esirgemiş. İstanbul'un imar planları mutlaka değişmeli ve değişmesi gereken çok fazla bölge var. Çünkü son depremde, İstanbul'da kaçak yapılar sağlıksızdır, diğerleri sağlamdır anlamında bir sonuç çıkmadı. Ruhsatlı yapıların da kuralına uygun yapılmadığı, iyi denetlenmediği, iyi projelendirilmediği, iyi malzeme kullanılmadığı anlaşıldı. Bir an önce öncelikle imar planlarının gözden geçirilmesi lazım.
Özellikle Marmara kıyılarındaki planlara müdahale edilmeli. Belediyeler bu bölgede çok fazla ve olmayacak şekilde imar planları ürettiler ve çok yüksek katlar verdiler. Avcılar, Bakırköy, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve özellikle Beylikdüzü bölgesi ile Anadolu yakasında Kadıköy ile Tuzla arasındaki bölge ciddi şekilde revizyondan geçirilmeli. Ayrıca binalar gerçek bir bilimsel kontrolden geçirilmeli. Belediyelerin imkânları bu işe yetmez, vatandaşlar da girişmiyor. O yüzden bunu devlet ve ilgili uzmanlar organize şekilde yapmalı."
Turgut, ilde bugün Bağcılar, Güngören, Küçükçekmece, Kâğıthane, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli, Ümraniye, Beykoz, Sarıyer'in büyük bölümü ile diğer bölgelerin bazı bölümlerinde ya plan olmadığını, ya da yapılmış binalara plan uydurulduğunu, "ıslah planı" denen sürecin işletildiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Anlaşma ABD ve İsrail'i sevindirdi

SONRAKİ HABER

'Ormandaki kaçak villaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...