04 Eylül 1999 21:00

Doğu Timor halkı 'bağımsızlık' dedi

Referanduma katılan 350 bin Timorlu, bağımsızlıktan yana oy kullanırken Endonezya tarafından desteklenen çetelerin bölgedeki terörü artarak sürüyor.

Paylaş
Doğu Timor halkı 'bağımsızlık' dedi
1975 yılından bu yana Endonezya'nın işgali altında bulunan Doğdu Timor'da düzenlenen referandumun sonucu, halkın bağımsızlık talebinde ısrarlı olduğunu gösterdi. Endonezya yanlısı kontra milislerinin estirdiği terörün gölgesinde yapılan oylamada, tüm baskı ve katliamlara karşın oy kullanan Doğu Timorlular, özerklik önerisini reddettiler. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, ''Doğu Timor halkı, özerklik önerisini reddederek, bağımsızlığa geçiş sürecine başlama isteklerini ortaya koydu'' dedi. Annan, seçmenlerin yüzde 78,5'inin bağımsızlık için oy kullandığını, yüzde 21'inin ise özerkliği tercih ettiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri, kullanılan 446 bin 953 oydan 438 bin 968'inin geçerli olduğu referandumda, 344 bin 580 kişinin bağımsızlık, 94 bin 388 kişinin ise özerklik yönünde oy kullandığını söyledi.
Milis lideri Jakarta'da
BM'yi Doğu Timor'un bağımsızlığı için çaba göstermekle suçlayan milislerin lideri Eurico Guterres referandum sonucunun açıklanmasından hemen sonra geldiği Jakarta'da yaptığı açıklamada, "Kaybedeceğimizi biliyorduk, çünkü BM haksız davrandı" dedi. Jakarta'ya geliş nedeni bilinmeyen Guterres, 'bundan sonra olacakların sorumluluğununun BM'ye ait olacağını' söyledi.BM çekildi
Son haftalarda bölgede terörü artıran ve halkı göçe zorlayan bağımsızlık karşıtı milis grupları ise, bölgedeki BM görevlilerini de kovdular. Doğu Timor'un başkenti Dili yakınlarında bulunan ve milis gruplarca denetim altına alınan bölgede yer alan Same ve Ainaro yerleşim birimlerinde, BM'ye bağlı olarak görev yapan yabancı ve yerel personelin helikopterlerle tahliye edildiği bildirildi. Doğu Timor'daki BM Misyonu (UNAMET), daha önce de Dili'nin güneybatısındaki Maliana'daki personelini tahliye etmişti. Bu arada, BM yetkilileri, Doğu Timor'un Liquica kasabasında bir ABD vatandaşının karnından vurularak yaralandığını, BM görevlisi olan bu kişinin tahliyesi için helikopter istendiğini söylediler.
Can güvenliği kalmadı
30 Ağustos günü yapılan oylamada ezici bir çoğunlukla bağımsızlık tercihini ortaya koyan halk, bölgede süren terör nedeniyle, özgürlüğü can güvenliğinden mahrum kutluyor. Doğu Timor'un başkenti Dili'de halk, Endonezya yanlısı milislerin saldırı hazırlığı yaptığı yönündeki söylentiler nedeniyle gergin bir bekleyiş içerisine girerken, bağımsızlık yanlısı kaynaklar, bu milislerin Dili'ye genel bir saldırı düzenleyeceğini belirtiyor. Son günlerde çatışmalara sahne olan başkentin Bekora bölgesinden dumanların yükseldiği belirtilirken, BM Doğu Timor Misyonu Başkanı Ian Martin'in referandum sonuçlarını ilan ettiği Makhota Oteli çevresinde sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı ve Martin'in sonuçları açıklamasından sonra, bağımsızlık yanlılarının sevinç gösterisi yaptığı belirtildi.
23 yıl, 200 bin kayıp
Doğu Timorlu bir kişi, referandum sonuçlarıyla ilgili duygularını, ''Mutluyuz, çünkü 23 yıldır bağımsızlık için mücadele veriyoruz. Şimdi her şeyin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Güvende olacağız ve geleceğimiz konusunda umutluyuz'' şeklinde dile getiriyor. Referandum sonuçlarından bağımsızlık çıkmasına rağmen şiddet olaylarından korkan halkın evlerinden dışarı çıkmadığı, Dili'de caddelerin boş olduğu ve dükkanların çoğunun kapalı olduğu belirtildi. Sonuçların duyurulmasından sonra başkentte birkaç el silah sesi duyulduğu, ancak ölü ya da yaralı olmadığı, kentte sessizlik ve gerginliğin hakim olduğu kaydedildi.
Binlerce kişi karargâhlarda
Binlerce Timorlu ise, can güvenlikleri olmadığından bölgeden ayrılmak için askeri karargâhlara sığındı. Polis yetkilileri, sadece Dili'deki polis karargâhlarına 5 bin kadar kişinin sığındığını, belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Depremzede çocuklar okuyamayacak

SONRAKİ HABER

Bugüne nasıl gelindi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...