03 Eylül 1999 21:00

Antbirlik'te zararın faturası

   işçilere çıkarıldı

Paylaş
Antbirlik'te zararın faturası işçilere çıkarıldı
Ekonomik darboğazda bulunan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik)'nin Genel Müdürü Burhan İşler, Aksu İplik Fabrikası ile tüm birimlerde 5-10 Eylül tarihinden itibaren 3 ay süreyle üretimin durdurulmasını planladıklarını bildirdi. İşler, yaptığı açıklamada birliğin üretimini durduracağını ve işçilere ücretsiz izin verileceğini söyledi.
Kurumun zarar etmesinin sebebini işçilere verilen ücretin fazlalığına bağlayan Burhan İşler, Antbirlik'te örgütlü bulunan üç sendikaya, toplusözleşmenin ikinci yıl zammının yüzde 78.2 yerine yüzde 30 uygulamak için teklif sunduklarını, ancak bunun kabul edilmediğini belirttti. İşler, şöyle konuştu: "Bizde yasal hakkımızı kullanarak işçilere üç ay ücretsiz izin vereceğiz ve üretimimizi de bu süre içinde durduracağız. İşçileri cezalandırmak gibi bir düşüncemiz yok. Hakkaniyet ölçüsünde davranarak tüm birimlerde üretimi durduracağız."
Sendikaların payı
Üç ayda stoklarda bulunan 4 bin ton iplik ile 4 ton pamuğu satacaklarını belirten İşler, Antbirlik'in bu duruma gelmesinde bir parça da olsa sendikaların da payı bulunduğunu ileri sürdü. İşler, şu görüşleri savundu:
"Eski Genel Müdür, milletvekili adayı olacağı ve işçilere şirin gözükeceği için toplusözleşmeyi yüksek rakamlarla imzalamış. Şimdi bunun acısını biz çekiyoruz. Antbirlik'in bu duruma gelmesinde yöneticilerin suçu varsa, sendikaların da payı var. Sendikalar bundan sonra yapacakları toplu iş sözleşmesini çok iyi düşünmeli. Sendikacılar kurumun geleceğini de düşünmek zorundadırlar."
Eylülde üretim duracak
İşler, Antbirlik'e bağlı bazı tesislerde 5 Eylül'de, Aksu İplik Fabrikası'nda ise 10 Eylül'de üretimi durduracaklarını ve toplam bin 500 işçiye de bu tarihlerden itibaren ücretsiz izin verilmesine başlanacağını yineledi.
Dönüşümlü izin
İşler, Aksu İplik Fabrikası'nda çalışan bin 54 işçinin tamamının üç ay, diğer birimlerde çalışanların da dönüşümlü olarak ücretsiz izin yapacağını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Durak'tan greve karşı

SONRAKİ HABER

Depremzede çocuklar okuyamayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...