07 Eylül 2011 10:44

MEKTUP - Daha önce sendikaya üye olduysanız size iş yok!

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ETAY Giyim Fabrikası’nda TEKSİF Sendikası’na üye olmaktan işten çıkarıldık. Aradan aylar geçmesine rağmen iş bulmadık.İşten atıldıktan dört ay sonra bir işçi arkadaşım Aunde Teknik’te işçi alındığını öğrenmiş. Beni de uyararak iş başvurusunda bulun

MEKTUP - Daha önce sendikaya üye olduysanız size iş yok!
Paylaş
Filiz Çabuk/BURSA

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ETAY Giyim Fabrikası’nda TEKSİF Sendikası’na üye olmaktan işten çıkarıldık. Aradan aylar geçmesine rağmen iş bulmadık.

İşten atıldıktan dört ay sonra bir işçi arkadaşım Aunde Teknik’te işçi alındığını öğrenmiş. Beni de uyararak iş başvurusunda bulunmamı söyledi. Aunde, Gemlik Serbest Bölge’de faaliyet gösteriyor. Üç vardiya halinde yaklaşık iki bin işçinin çalıştığı bir fabrika.

Arkadaşım gitmiş, form doldurmuş, sonra denemeye almışlar, olumlu bulup işe başlaması içim gereken evrak listesini vermişler. “Evraklarını hazırla, son çıktığın fabrikadan çıkış evrakını al gel, işbaşı yap” demişler. Arkadaşım daha önceden çalıştığı ETAY Giyim ‘e gidip durumu anlatıp evrak istiyor, muhasebedeki bayan evrak veremeyeceğini söylüyor. Evrakını alamadan fabrikadan ayrılan arkadaşımı, yarım saat geçmeden Aunde Teknik’ten aramışlar ve evrak hazırlamasına gerek kalmadığını, elaman almayı durdurduklarını söylemişler. 

Bir hafta sonra Aunde’ye ben gittim. Form dolduran sekiz kişi vardık, formdan sonra denemeye aldılar, deneme olumlu geçti. Formda önceden çalıştığınız fabrikaları yazın bölümüne baktılar.  Bana ‘siz ETAY Giyim’de mi çalıştınız, hımmm, sizin formunuz bizde kalıyor, gidebilirsiniz’ dediler.

Çıkarken bekleyenlerden biri ne olduğunu sordu, bende işe alınmadığımı söyledim. Kendisi de sabah altıda geldiğini, denemeye aldıklarını, saat iki de oradaki güvenliğe neden hala bekletildiğini sorduğunda ‘iş istiyorsan sabretmeyi bileceksin’ dediğini anlattı.

Fabrikanın kapısı cezaevlerinin önündeki demir parmaklı kapılardan, kartla giriyorsun. Serbest bölgeye girerken kapıda güvenlik kimliğinizi alıyor. Görüşmelerinizi yapıyorsunuz, çıkarken kimliğinizi alıyorsunuz, bunlara rağmen bu kadar koruma neden?

 

ÖNCEKİ HABER

Medya’ya “Ense Takibi”

SONRAKİ HABER

MEKTUP - 50 kuruşa mahkum kadınlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...