03 Eylül 1999 21:00

Prefabrik ev çözüm değil

Afyon'un Dinar İlçesi'nde, 1995'te meydana gelen depremden sonra, depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan prefabrik evler, 4 yılda çürüdü.

Paylaş
Prefabrik ev çözüm değil
On binlerce kişinin ölümü ile sonuçlanan ve on binlerce konutun da yerle bir olduğu Kocaeli merkezli depremin mağdurlarının geçici barınma ihtiyacını karşılamak için yapılması planlanan prefabrik konutların çözüm olmadığı dile getirildi.
Dinar Belediye Başkanı Muhammet Yıldırım, Dinar'da dört yıl önce meydana gelen depremin ardından da onlarca prefabrik konut kurulduğunu, ancak bunların çadırdan bir farkı olmadığının görüldüğünü belirtti ve "Bu evleri yaparak bazı kesimlere rant sağlanmak isteniyor" dedi.
4 yılda çürümeye başladılar
Afyon'un Dinar ilçesinde, 1 Ekim 1995 tarihinde meydana gelen depremden sonra onlarca prefabrik konut yapıldı. İlk günler, depremde evleri yıkılan vatandaşlar tarafından ilgi gören bu evler, normal konutlar yapılınca terk edildi. Sadece birkaç prefabrik konutta, çalışmak için dışarıdan gelen insanlar, 1-2 milyon lira kira karşılığı oturuyorlar. Onlarca prefabrik yapı, uzun zamandan beri kullanılmadıkları için çürümeye başladı.
'Normal konut yapılmalıydı'
Dinar Belediye Başkanı Yıldırım, AA'ya yaptığı açıklamada, 30 metrekarelik prefabrik konutların Türk insanının yaşam şartlarına uygun olmadığını belirtti. Deprem olduğu dönemde de prefabrik yerine, normal konut yapılması için ısrar ettiklerini hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi: "Dinar, adeta (prefabrik çöplüğe) dönüştü. Burada onlarca prefabrik konut atıl vaziyette dururken, Marmara Bölgesi'nde de prefabrik konut yapılmak isteniyor. Prefabrik konutun çadırdan ne farkı var? Bu evleri yaparak bazı kesimlere rant sağlanmak isteniyor. İnsanlar normal evlerine kavuştuğu zaman bu konutları kim kullanacak? Bunlara harcanan paralar sokağa atılmış olmayacak mı? Marmara Bölgesi'nde de hemen yer seçimi yapılmalı ve direkt olarak normal konutlar yapılmalı."
Yıldırım, Dinar'daki çürümekte olan prefabrik konutların sökülerek, deprem bölgesine gönderilmesini de istedi.
ÖNCEKİ HABER

Yunan müziğinde yeni durak

SONRAKİ HABER

DEÜ: 'İzmir riskli ama şanslı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...