03 Eylül 1999 21:00

Yunan müziğinde yeni durak

Theodorakis'in "Z" filminin müziğiyle başlayan ikinci bölüm, bir konser kaydından oluşuyor. Bu da, müthiş bir dinamizmi ve sıcaklığı duyurmada hayli etkili oluyor.

Paylaş
Yunan müziğinde yeni durak
Orhan Avcı
Yeni Dünya Müzik'in dünya müziği yolculuğunun yeni durağı, Yunan müziği. ARC Müzik lisansıyla yayınlanan iki albümde, hem çok bilinen film müziklerinden örnekleri, hem de Yunan bestecilerin eserlerinin farklı müzik grupları tarafından yorumları yer alıyor.
İlk albüm, The Athenians'ın ve "Z-Canto General" adını taşıyor. Albümünün enstrümantal olan ilk beş şarkısı Mikis Theodorakis'in, Kosta Gavras'ın "State of Siege" ve Pablo Neruda'nın "Canto General" adlı eseri için yaptığı ürünlerden oluşuyor. Bu ilk bölümün, Yunanlı müzisyenlerle Güney Amerikalı müzisyenlerin kolektif çalışmasıyla farklı bir anlam kazanmış. Canto General adlı ilk bölümde, İndiana flütün usta sanatçılarından Joël Perri'nin yer alması, Latin müziğinde gitarın yanında ağırlıklı olarak kendini hissettiren flütün tüm etkisinin dinleyiciye hissettirilmesini sağlamış. Albümdeki ilk bölüm stüdyo kaydından oluşuyor.
Ancak, Theodorakis'in "Z" filminin müziğiyle başlayan ikinci bölüm, bir konser kaydından oluşuyor. Bu da, müthiş bir dinamizmi, canlılığı ve sıcaklığı duyurmada hayli etkili oluyor. Dimitri Polychronis, Kostas Smirnios, Manolis Charokopos, Thomas Tsillias ve Antonis Gialeles'ten oluşan The Athenians grubu, farklı bestecilerin eserlerini yorumlayan bir grup değil. Çünkü albümde, aynı zamanda kendi bestelerine de yer vermişler.
Yunan müziği dendiğinde ilk akla gelen enstrüman olan buzukinin ağırlığı, bu albümde hemen hissediliyor. Ancak buzukinin yanı sıra, özellikle vurmalılarla sağlanmış coşku. Dimitri Polychorinis ile Kostas Smirnios'un sesleri ve yorumları da, albümün dinlenirliğini artırıyor. Bu arada ezgilerin niteliğini göz ardı etmemek gerekiyor. Çünkü grubun albümdeki repertuvarı oldukça iyi. Theodorakis'in ezgilerinin yanı sıra, S. Xarchakos'un besteleriyle, Makedon veya Girit şarkılarından ve sirtakilerden de örnekler sunan grup, hepsini de kendi tarzınca yorumlamayı başarmış. Başka bir deyişle, tüm örneklere kendinden bir şeyler katmayı başarmış.
Birçok dinleyicinin Grup Yorum'la tanıştığı "Z" filminin müziğini, yaklaşık olarak 10 dakikalık bir sürede farklı ezgilerin birbiriyle kaynaşması ve olağanüstü bir bütünlük içerisinde yorumlamış olmaları, dinleyicinin bu çalışmada zaman kavramını unutmasını sağlıyor.
Benzer özellikler taşıyan ikinci albüm de, Theodorakis'in bir film müziğinin adını almış. "Zorbas" adlı albüm, The Athenians ağırlıklı olmak üzere, M. Terzis, Krietos ve Romiosini gibi müzik grubu ve sanatçıların; M. Theodorakis, M, Hatjidakis, M. Terzis, D. Polychronis, K. Smirnios, A. Gialeles, A. Kossotakis ve A. Agapitos'un bestelerinin yorumlanmasından oluşuyor. Albümde, özellikle Michails Terzis'in, "Aegean Island" ve "Crete" adlı şarkıları farklı bir tarzın izlerini taşıyorlar.
M. Hatjidakis'in "Topkapi", M. Theodorakis'in "Alexis Zorbas" şarkılarını Athenians yorumuyla dinlemek de, bu albümün sağladığı bir diğer ayrıcalık.
Kısacası, Yunan müziğini, farklı yönelimlerle tanımak isteyenlerin ihtiyacına cevap verebilecek albümler bunlar.
Yunan müziğini ülkemizdeki yaygın kanıların tersine "eğlence müziği" veya "taverna müziği"nin dışındaki örnekleriyle tanımak isteyenlerin mutlaka edinmeleri gereken iki albüm, "Z-Canto General" ve "Zorbas".
ÖNCEKİ HABER

Egenin iki yakasından

SONRAKİ HABER

Prefabrik ev çözüm değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...