03 Eylül 1999 21:00

Altın Portakal adayları açıklandı

36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'de uzun metrajyı film dalında yarışacak filmler açıklandı. Altın Portakal için bu yıl dokuz film başvurdu.

Paylaş
Altın Portakal adayları açıklandı
Bu yıl 36.'sı gerçekleştirilecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne başvuruda bulunan 9 film açıklandı. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde çalışmalar yoğun bir biçimde sürüyor.
Başvuru süresi 7 Eylül'de bitecek Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Bölümü'ne başvuruda bulunan 9 film, 1-5 Ekim tarihlerinde yapılacak festivalin başlamasını bekliyor.
Orhan Oğuz'un yönettiği ve Nilüfer Açıkalın, Toprak Sergen, İsmet Ay, Savaş Dinçel gibi sanatçıların rol aldığı "Kara Kentin Çocukları" adlı filmin yanı sıra Canan Gerede'nin yönettiği "Parçalanma" da festivale katılacak filmler arasında yer alıyor. Mahir Günşiray, Bennu Gerede, Baltasar Karkmakur ve Sibel Baykam gibi isimlerin yer aldığı "Parçalanma"nın ardından, geçen yıl oyuncu olarak festivale katılan ve bu yıl yönetmenliğini yaptığı "Sınır" adlı filmle başvuruda bulunan Gani Rüzgar Şavata da festivalde yer alan sinema sanatçılarından.
Daha önce "Masumiyet" adlı fimle ödül alan ve bu yıl "Üçüncü Sayfa"yla yarışmaya katılan Zeki Demirkubuz'un oyuncu kadrosu ise, Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Cengiz Seçici, Erdal Orçin, Emrah Elçiboğa ve Naci Taşdöven'den oluşuyor.
Rutkay Aziz ve Meltem Cumbul gibi ünlü isimlerin rol aldığı, festivale katılan bir diğer film "Duruşma"nın yönetmeni ise Yalçın Yelence. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Mayıs Sıkıntısı", Mehmet Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir ve Fatma Ceylan'dan oluşan başrol oyuncularıyla, festivalin yarışma bölümüne katılan filmlerden biri.
Türk sinemasının ünlü simalarından Cüneyt Arkın'ın, başrolü Yağmur Kaşifoğlu ve Tolga Tibet'le paylaştığı "Gülün Bittiği Yer", İsmail Güneş'in yönetmenliğinde Altın Portakal'a adım atıyor. Bu yıl pek çok ünlü ismi ağırlayacak festivalde, bir diğer film ise "Salkım Hanımın Taneleri". Tomris Giritlioğlu'nun yönettiği filmde Zuhal Olcay ve Hülya Avşar başrolü paylaşıyor.
Osmanlı'nın 'Harem'i
Osmanlı hareminde, padişahın gözdesiyle bir harem ağası arasında geçen aşk öyküsünü konu alan "Harem Suare", Altın Portakal'a başvuran iddialı filmlerden biri.
Senaryoya Gianni Romoli ile imza atan yönetmen Ferzan Özpetek'in filminde, 35 oyuncu ve bin figuran rol aldı. Çekimleri Türkiye ve İtalya'da gerçekleştirilen filmin oyuncuları arasında Marie Gillain, Alex Descas, Serra Yılmaz, Haluk Bilginer, Nilüfer Açıkalın ve Selda Özer gibi isimler yer aldı.
"Son İmparator", "Bir Zamanlar Amerika" gibi ünlü filmlerin sanat yönetmeni Bruno Cesari, sanat yönetmenliğini Mustafa Ziya Ülkenciler'e ait olan "Harem Suare"nin İtalya'da yapılan çekimlerinde bulunan isimlerden biri. Film çekimlerinde kullanılan 15 farklı set arasında 2. Abdülhamit'in çalışma odası, Valide Sultan'ın odası, Yıldız Sarayı ve Mimar Sinan'ın yaptığı bir kervansaray da kullanıldı.
Cannes Film Festivali'nde de gösterime giren "Harem Suare", 24 Eylül tarihinde Türkiye'deki sinemalarda...
Daha önce "Hamam" adlı filmle adını duyuran ve Fransa, İngiltere, Japonya, hatta ABD'ye bile satılan Hamam'ın ardından, yine eleştirmenlerin başarılı bulduğu bir filmle 36. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılan Ferzan Özpetek, bu yüzyılın başında Osmanlı hareminde geçen aşk öyküsüyle, Altın Portakal'a yakın isimlerden biri olarak görülüyor.
ÖNCEKİ HABER

Memur ve basın affı yürürlükte

SONRAKİ HABER

Egenin iki yakasından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa